Dostupni linkovi

Novi protesti u Beogradu, zahteva se Vučićeva ostavka


Osmi protest '1 od 5 miliona' u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Hiljade građana Beograda je učestvovalo u subotu na protestu protiv nasilja "Jedan od pet miliona – počelo je". Protest je prošao bez incidenata, a građani su poručili da će i naredne subote ponoviti protest.

Osmo protestno okupljanje u subotu uveče je počelo na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okupljenima su se na početku obratili glumci Nikola Kojo i Branislav Trifunović.

"Dobro veče, Beograde. Jako mi je drago da ste tu. Tokom ovih nedelja pravili smo mnogo grešaka, ali u jednu stvar morate verovati. Jedina je želja svima nama zajedno da ovaj čovek ode (Aleksandar Vučić, predsednik Srbije). Biće nas sve više. Ovaj građanski protest postaće lavina koju niko neće moći da zaustavi", rekao je Trifunović.

Kojo: Aleksandre Vučiću, ovo je kraj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Obraćajući se prisutnima Kojo je poručio: "Aleksandre Vučiću, ovo je kraj".

"Izvršio si (Vučiću) svoj blickrig. Silovao si i ucenio kompletno stanovništvo", rekao je Nikola Kojo.


Nakon obraćanja Trifunovića i Koje, protestna kolona je krenula, a građani su se od platoa ispred Filozofskog fakulteta kretali ulicama Vase Čarapića, Makedonskom, Svetogorskom, preko Takovske ulice, zatim ulicom Kneza Miloša, preko Terazija do zgrade Narodnog pozorišta na Trgu Republike.

Kolona se, kao i prethodnih subota, zaustavila kod zgrade Radio-televizije Srbije (RTS).

Protekle nedelje organizatori protesta su zatražili sastanak sa generalnim direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem 19. januara u 19.30 časova (u vreme kada javni servis emituje centralnu informativnu emisiju - Dnevnik 2) kako bi ispostavili svoje zahteve i izrazili negodovanje zbog načina izveštavanja ove medijske kuće.

Branislav Trifunović je potom otišao do ulaza u zgradu RTS-a.

"Probali smo da dođemo na zakazani sastanak ali Bujošević nije tu. Na ulazu su nam rekli da ostavimo pismo na pisarnicu, pa će onda videti da li mogu da zakažu sastanak", rekao je Trifunović.

Demonstranti su potom pravili buku ispred zgrade RTS-a i posle obraćanja glumca Branislava Trifunovića nastavili protestnu šetnju.

Građani su se zatim nakratko zadržali ispred zgrade Predsedništva Srbije uzvikujući: "Vučiću, odlazi!".

"Pravda za Olivera", jedan od transparenata građana i podsećanje na nerazjašnjeno ubistvo lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića
"Pravda za Olivera", jedan od transparenata građana i podsećanje na nerazjašnjeno ubistvo lidera GI "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića

Za vreme trajanja protesta za saobraćaj su bile zatvorene sve ulice ne kojima se odvijala protestna šetnja, kao i okolne ulice.

Lista zahteva demonstranata ista je kao i na prethodnim protestima, koji traju više od mesec dana. Organizatori zahtevaju prisustvo u informativnim emisijama javnog servisa, kao i da se otkriju počinioci i nalogodavci svih napada na građane, novinare, aktiviste nevladinih organizacija i političare koji su se dogodili u prethodnom periodu.

Zahtevi građana:

Organizatori protesta javno zahtevaju i sastanak sa generalnim direktorom Radio Televizije Srbije (RTS) Draganom Bujoševićem i glavnim i odgovornim urednikom informativnog programa RTS-a Nenadom Lj. Stefanovićem.

U Beogradu je protekle nedelje održana protestna šetnja na godišnjicu ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, uz ponovljeni zahtev da se počinioci i nalogodavci njegovog ubistva moraju privesti pravdi.

Šetnja za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Povod za prvi protest, bio je napad na lidera opozicione Levice Srbije Borka Stefanovića i još jednog predstavnika njegove stranke u Kruševcu 23. novembra 2018. godine.

Protest opozicije i građana u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG