Dostupni linkovi

Turski sudac osuđen na deset godina zatvora


Uhapšeni vojnici koji su učestvovali u pokušaju državnog udara u julu 2016. u Turskoj (arhivska fotografija)
Uhapšeni vojnici koji su učestvovali u pokušaju državnog udara u julu 2016. u Turskoj (arhivska fotografija)

Murat Arslan, turski sudac i dobitnik nagrade za ljudska prava „Vaclav Havel“, osuđen je na deset godina zatvora zbog povezanosti sa grupom za koju iz Ankare tvrde da je 2016. godine organizirala i pokušala izvršiti državni udar, saopćila je državna novinska agencija Anadolija, a prenosi Reuters.

Arslan, koji je u zatvoru 22 mjeseca, osuđen je zbog članstva u terorističkoj organizaciji nakon što su ga tužitelji optužili za upotrebu šifriranih poruka putem aplikacije ByLock. On je porekao optužbe i izjavio da su svi dokazi da je koristio aplikaciju „izmišljeni“, saopćeno je iz agencije Anadolija.

Vlada je saopćila da je zabranjena aplikacija često korištena od strane sljedbenika imama Fethullaha Gulena, kojeg turska vlada krivi za pokušaj državnog udara u sklopu kojeg su pobunjeni vojnici otimali tenkove i avione, napali parlament i ubili oko 250 nenaoružanih civila.

Gulen, bivši saveznik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana koji u Sjedinjenim Američkim Državama živi od 1999. godine, osudio je državni udar i porekao bilo kakvo sudjelovanje u njemu.

Tijelo Vijeća Evrope za ljudska prava je 2017. godine Arslanu, koji je u to vrijeme bio u zatvoru, dodijelilo Nagradu za ljudska prava „Vaclav Havel“, nakon čega je Turska izjavila da će uskratiti svoju podršku ovom tijelu Vijeća Evrope.

Arslan je bivši šef Unije sudaca i tužitelja Turske, građanske asocijacije čiji je rad obustavljen odlukom vlade u sklopu akcija koje su uslijedile nakon pokušaja državnog udara.

Od tada, vlasti su zvanično uhapsile oko 77.000 ljudi i otpustile ili suspendirale više od 150.000 vojnika, državnih službenika i drugih osoba zbog navodne povezanosti sa pokušajem državnog udara, a među njima su i osobe za koje se sumnjalo da koriste aplikaciju ByLock.

Ljudskopravaške grupe i zapadni saveznici Turske izrazili su zabrinutost zbog ovih postupaka turske vlade, govoreći da turski predsjednik puč koristi kao izgovor da uguši neposluh.

Vlada, s druge strane, tvrdi da su sigurnosne mjere neophodne zbog ozbiljnosti prijetnje koju predstavlja Gulenova mreža.

XS
SM
MD
LG