Dostupni linkovi

Turske vlasti naredile pritvaranje 100 vojnika


Privođenja turske policije, fotoarhiv
Privođenja turske policije, fotoarhiv

Tursko tužilaštvo naredilo je pritvaranje 103 vojnika zbog sumnje da su povezani sa imamom iz SAD-a optuženim da stoji iza pokušaja vojnog udara 2016. godine.

Policija vrši redovne akcije protiv navodnih pristalica imama Fetulaha Gulena od pokušaja puča, u kojem je ubijeno 250 ljudi.

Gulen demantuje da je umiješan. U posljednjoj operaciji u Istanbulu i još 31 provinciji policija je do sada privela 74 osobe, javila je agencija Anadolija.

Svi osumnjičeni su aktivna vojna lica, a među njima ima pukovnika i potpukovnika. Istraga je pokazala da su međusobno komunicirali putem fiksnih telefonskih linija i iz telefonskih govornica, navodi se u izvještaju.

Zapadni saveznici Turske kritikovali su ovakve akcije vlasti, od kojih je većina provedena pod vanrednim stanjem. Ono je uvedeno odmah poslije pokušaja puča i ostalo je na snazi do jula 2018. godine.

Kritičari optužuju predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana da je iskoristio priliku za obračun sa svojim neistomišljenicima. Turske vlasti tvrde da su mjere neophodne da bi se suzbile prijetnje po nacionalnu bezbjednost.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG