Dostupni linkovi

Turski novinar osuđen na 19 godina zatvora


Sudnica, ilustrativna fotografija
Sudnica, ilustrativna fotografija

Sud u Turskoj osudio je novinara Alija Unala na 19 godina zatvora optuživši ga da je bio vođa u mreži koja je izvela neuspjeli vojni udar u julu 2016. godine, javila je agencija Anadolija.

Ali Unal bio je novinar lista "Zaman", koji više ne postoji, i koji je u turskoj javnosti smatran medijem imama Fetulaha Gulena, koga Ankara krivi za pokušaj vojnog udara.

Govoreći posredstvom video linka iz zatvora u zapadnoj provinciji Usak, Unal je odbacio optužbe da je osnivač ili vođa mreže i odbacio je svaku umiješanost u puč.

"Nisam povezan ni sa jednom terorističkom organizacijom", rekao je on, dodajući da je razgovarao pet ili šest puta sa Gulenom i da mu se sudi zbog pisanja.

On je osuđen na 19 godina i šest mjeseci zatvora zbog rukovođenja oružanom terorističkom grupom. Još šest novinara "Zamana" osuđeno je po sličnim optužbama u julu.

Oko 250 ljudi poginulo je u pokušaju vojnog udara, a u mjerama države koje su uslijedile zatvoreno je 77.000 ljudi. Vlasti su, takođe, otpustile ili suspendovale 150.000 službenika i vojnog osoblja i zatvorile oko 140 medijskih kuća.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan rekao je ranije da su neki novinari pomogli teroristima svojim pisanjem i da su ovako oštre mjere potrebne kako bi se osigurala stabilnosti u zemlji koja se graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG