Dostupni linkovi

Mijanmarska armija ubila 13 Rohindži


Rohindže izbjegle iz Mijanmara u čekanju Sigurnosnog vijeća UN-a u izbjegličkom kampu u Bangladešu, 29.04.2018.
Rohindže izbjegle iz Mijanmara u čekanju Sigurnosnog vijeća UN-a u izbjegličkom kampu u Bangladešu, 29.04.2018.

Mijanmarska vojska ubila je 13 pobunjenika u zapadnoj pokrajini Rakhine tokom pokušaja vladinih trupa da obuzdaju novu pobunu u ovoj problematičnoj regiji, izjavio je danas glasnogovornik mijanmarske vojske.

Borbe između sigurnosnih snaga i vojske Arakan, naoružane grupe koja traži veću autonomiju za Rakhine, natjerale su oko 5.000 civila da napuste svoje domove od početka decembra, izvijestile su Ujedinjene nacije.

U ovoj regiji, u kojoj se 2017. godine desio veliki progon muslimanske manjine Rohindža, dešava se novi val nasilja i previranja, koji predstavlja još jedan korak unazad u kompliciranom mirovnom procesu.

“Između 5. i 16. januara 2019. godine dogodilo se osam sukoba, te pet eksplozija mina”, izjavio je general-major Tun Tun Nyi, govoreći na novinarskoj konferenciji u glavnom gradu Naypyitawu.

“Zaplijenjeno je 13 tijela neprijatelja, kao i tri komada oružja. Neki naši vojnici su povrijeđeni, dok su neki izgubili i živote“, rekao je, ne želeći precizirati broj vojnika koji su poginuli.

Arakanska armija nije komentirala dešavanja, ali je glasnogovornik van Myanmara prethodno za Reuters izjavio da pet tijela koje je zaplijenila vojska nisu tijela njihovih vojnika.

Nedavni porast nasilja započeo je nakon što su pobunjenici ubili 13 policajaca, te ranili devet u napadima na četiri policijske stanice 4. januara, dok se u Myanmaru slavio Dan nezavisnosti.

Civilna administracija Myanmara je prošle sedmice pozvala vojsku da “slomi” pobunjenike, rekao je glasnogovornik vlade.

U petak je državna savjetnica Aung San Suu Kyi, koja je na čelu zemlje, naredila napad, objašnjavajući da arakanska vojska, čiji su regruti uglavnom članovi budističke etničke grupe iz Rakhinea, treba biti tretirana jednako kao i Rohindže.

Vojnom napadu protiv Rohindži iz 2017. godine, kojeg su Ujedinjene nacije i zapadne zemlje nazvale etničkim čišćenjem, prethodili su napadi na vojnike koji su sebe nazivali Arakanskom Rohindža Armijom Spasa. Vlada je porekla optužbe o etničkom čišćenju.


XS
SM
MD
LG