Dostupni linkovi

UN: Genocidne namere generala u Mjanmaru prema Rohindžama


Mjanmarska vojska je počinila masovna ubistva i bande silovale Rohindže muslimane sa “genocidnom namerom”, saopštili su istražioci UN. Zbog toga, načelnik generalštaba i još pet generala treba da budu procesuirani za najteže zločine prema međunarodnom pravu, navodi se u izveštaju.

Zatraženo je da načelnik Generalštaba Min Aung Hlaing da podnese ostavku dok traje istraga, javlja Rojters.

U pomenutom dokumentu se poziva Savet bezbednosti UN da formira ad hok tribunal koji bi sudio mjanmarskim generalima ili da se slučaj prosledi Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu. Takođe, Savet bezbednosti treba da uvede embargo na izvoz oružja u Mjanmar te ciljane sankcije protiv pojedinaca koji su najodgovorniji za ove zločine.

U izveštaju istražitelja UN se krivi civilni lider, dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Su Či, zbog propusta da iskoristi svoj “moralni autoritet” da zaštiti civile. Njena vlada “je doprinela izvršenju najtežih zločina” dozvoljavajući širenju govora mržnje, uništavaju dokumenata te propustu da zaštiti manjine od zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina.

Istražitelji UN takođe kritikuju Fejsbuk zbog omogućavanja da bude korišćen za podsticanje nasilja i mržnje. Fejsbuk je reagovao u ponedeljak saopštenjem da je blokirao naloge 20 mjanmarskih zvaničnika i organizacija za koje je panel UN utvrdio da “su počinili ili omogućili ozbiljna kršenja ljudskih prava”.

Pre godinu dana vladine trupe su brutalno reagovale u regiji Rakina na napad Arakan Rohindža armije spasa (ARSA) na 30 policijskih punktova i vojnih baza.

U izveštaju UN se navodi da je vojna akcija, uključujući spaljivanje sela, bila “potpuno neproporcionalna prema stvarnoj bezbednosnoj pretnji”.

Kao posledica akcija armije, oko 700 hiljada Rohindži je izbeglo u susedni Bangladeš.

Vlada Aung San Su Či je odbacila većinu navoda o počinjenim zločinima. Napravila je centre za povratak izbeglica, ali su agencije UN saopštile da nisu bezbedni za Rohindže.

U aprilu su mjanmarske vlasti osudile sedam vojnika na deset godina zatvora zbog počinjenih zločina.

Panel UN, koji je formiran prošle godine, razgovarao je sa 875 žrtava i svedoka u Bangladešu i drugim zemljama, te analizirao dokumenta, video i satelitske snimke i fotografije.

XS
SM
MD
LG