Dostupni linkovi

Brexit: Niz sastanaka o narednim koracima


May je već u četvrtak razgovarala sa njemačkom kancelarkom Merkel i holandskim premijerom Rutteom.
May je već u četvrtak razgovarala sa njemačkom kancelarkom Merkel i holandskim premijerom Rutteom.

Britanska premijerka Theresa May održat će u petak niz sastanaka sa svojim ministrima kako bi razgovarali o narednim koracima za Brexit. Sastanci su dogovoreni nakon što je dogovor koji je May postigla sa Briselom odbijen u parlamentu ranije ove sedmice.


May je već u četvrtak razgovarala sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Mark Rutteom, kako navodi njena glasnogovornica, te će održati niz razgovora sa ostalim EU liderima tokom vikenda.

Bez obzira na ranije odbacivanje dogovora i glasanje o povjerenju vlade kroz koje je May prošla ove sedmice, ona i dalje nije spremna da pregovara o "crvenim linijama" koje uključuju i izlazak Britanije iz carinske unije. Lider opozicione Laburističke partije, Jeremy Corbyn i dalje odbija da se sastane sa May, sve dok se opcija o izlasku Britanije iz EU bez dogovora, ne izbaci kao jedna od opcija.


No May je ranije ove sedmice rekla da "vlada nema tu mogućnost da isključi izlazak bez dogovora," jer prema zakonu, Britanija treba da napusti EU 29. marta.

Politički haos koji je nastao u Britaniji naveo je neke od EU članica da krenu sa pripremama u slučaju Brexita bez dogovora. Grupa visokih zvaničnika Njemačke, objavila je u petak emocionalnu poruku Britaniji da ostanu dio bloka. U pismu koje je objavio Times iz Londona stoji da "bez vaše velike nacije, ovaj kontinent ne bi bio ovakav kakav je danas, zajednica koju definiše sloboda i prosperitet." Među potpisnicima pismanalazi se i Annegret Kramp-Karrenbauer, liderka Kršćansko - demokratske unije (CDU).

May će u ponedeljak objaviti obnovljeni plan za Brexit, a poslanici će o njemu razgovarati 29. januara.

XS
SM
MD
LG