Dostupni linkovi

Predsednik Parlamenta Makedonije potpisao Zakon o jezicima


Talat Džaferi

Predsednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi potpisao je Zakon o jezicima i poslao ga u Službeni vesnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom fejsbuk profilu objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vesniku".

Stupanjem na snagu zakona, pored makedonskog, u institucijama službeni jezik postaje i albanski, koji će se primenjivati u komunikaciji, upotrebi i primeni u svim postupcima građana pred svim organima koji čine državnu vlast. Zakon obavezuje sudove, javna tužilaštva, kao i sve druge organe, tela i institucije da omoguće korišćenje, upotrebu i primenu bilo kog od službenih jezika i njihovog pisma u svojim postupcima

Zakon o jezicima, koji je usvojen pre godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsednika Makedonije Đordja Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan.

Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO DPMNE u ponedeljak uveče saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom vesniku bez potpsa predsedednika države "krivično delo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora".

XS
SM
MD
LG