Dostupni linkovi

Sobranje promenilo ime države u Republika Severna Makedonija


Sobranje, fotoarhiv

Sobranje Makedonije usvojilo je amandman na Ustav kojim je promenjeno ime države u Republika Severna Makedonija, kao što je dogovoreno sa Grčkom da bi se okončao višedecenijski spor, javlja dopisništvo Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Skoplja.

Osamdeset jedan poslanik je glasao za amandman, dok su predstavnici opozicionog VMRO-DPMNE, koji su protiv pomenutog sporazuma, bojkotovali glasanje.

Za usvajanje amandmana bila je potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika u Sobranju koje ima 120 poslanika.

Makedonski premijer Zoran Zaev postigao je tokom dana dogovor sa opozicionim krilom Bese i obezbedio dvotrećinsku većinu za finalno izglasavanje ustavnih amadmana.

"Svi se zalažemo da taj identitet, koji je bio osporavan, konačno bude zagarantovan. Albanci su to uradili i na referendumu i podrškom Dogovora iz Prespe, a istovremeno i mi Makedonci nemamo nameru da preinačimo bilo čije etničko osećanje ili pripadnost. To su ljudske vrednosti i prava", rekao je Zaev u četvrtak.

U međuvremenu, pred zgradom Sobranja nekoliko dana se održavaju protesti na kojima okupljeni građani traže da se Ustav ne menja i da ime države ostane kao i do sada - Republika Makedonija.

Opoziciona stranka VMRO DPMNE ne učestvuje na sednici Sobranja, a njen lider Hristijan Mickoski od srede, 9. januara, se priključio protestu pred parlamentom.

Visoka predstavnica Evropske unija (EU) Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han u zajedničkom saopštenju su pozdravili odluku Sobranja na sprovedenim ustavnim promenama.

"Izražavamo iskrene čestitke na glasanju parlamenta o ustavnim promenama. Ovo je ključan korak u implementaciji istorijskog Prespanskog sporazuma. Politički lideri i građani pokazali su svoju odlučnost da iskoriste ovu jedinstvenu i istorijsku priliku u rešavanju jednog od najstarijih sporova u regionu i odlučno da krenu naprijed na putu EU. Unija snažno podržava ovaj sporazum koji predstavlja primer pomirenja za region i Evropu u celini", ističe se u saopštenju.

U iščekivanju završetka narednih koraka, kako se navodi, koji će "dovesti do potpune provedbe Prespanskog sporazuma, EU ostaje čvrsto opredeljena da nastavi u potpunosti da podržava i prati zemlju prema zajedničkom strateškom cilju integracije u EU".

Inače, prvi amandman koji je predložila Vlada odnosi se na promenu reči "Republika Makedonija" rečima "Republika Severna Makedonija" u celom tekstu Ustava.

Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a (Antifašističko Sobranje narodnog oslobođenja Makedonije) iz 1944. godine, kojima se dodaje i Ohridski okvirni ugovor iz 2001 godine.

Treći predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Severna Makedonija na Zapadnom Balkanu u jugoistočnoj Evropi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Zajedno sa amandmanima, Vlada je dostavila Sobranju i ustavni zakon o njihovom sprovođenju, u kome se, između ostalog, navodi da, ukoliko Grčka ne ratifikuje Dogovor, amandmani ne stupaju na snagu, kao i to da će državljanstvo biti "makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije".

Može vas interesovati:

XS
SM
MD
LG