Dostupni linkovi

Protest 'Jedan od pet miliona' u Beogradu


Protest 'Jedan od pet miliona' peti put u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Protest 'Jedan od pet miliona' peti put u Beogradu

Protestno okupljanje Beograđana na skupu “Stop krvavim košuljama” i “Jedan od pet miliona” održano je večeras petu subotu zaredom.

Više hiljada ljudi prošetalo je i ovog vikenda centralnim gradskim ulicama uprkos snegu, ledu i predstojećem Božiću.

Na početku okupljanja odata je pošta nedavno preminulim glumcima Ivu Greguroviću i Marku Nikoliću. Okupljenima se na početku, kao i do sada, obratio glumac Branislav Trifunović a ove subote govorio je i njegov kolega Radoslav Rale Milenković. Branislav Trifunović je umesto uvodnog obraćanja pročitao otvoreno pismo generalnom direktoru Radio televizije Srbije Draganu Bujoševiću u kojem ga poziva da podnese ostavku. “Vreme je da vas građani podsete da je vaša obaveza da građanima pružite istinu a ne da vodite propagandu za političare. Nije srpski ćutati, Dragane Bujoševiću”, poručio je Trifunović.

Glumac Radoslav Milenković: Želimo normalno da živimo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

"Ovde nije reč o politici već o ljudskoj potrebi da živimo u zemlji u kojoj se ambicija gradi na znanju a uspeh u radu. Živimo u zemlji koja liči na stadion, na kome jedan čovek stavlja na semafor šta mu padne na pamet bez obzira na utakmicu”, rekao je Radoslav Rale Milenković.

Građani su se sa platoa kod Filozofskog fakulteta uputili u šetnju ka Terazijama, a potom iz Kneza Miloša Takovskom ulicom gde su, kao i prethodnih nedelja, prošli pored zgrade Radio televizije Srbije. Pojedini okupljeni su ispred zgrade RTS-a palili baklje, a sa razlasa je emitovano otvoreno pismo rukovodstvu javnog servisa. Kolona je šetnju nastavila Svetogorskom i Makedonskom ulicom, a na završila na Trgu Republike gde su još jednom pročitani zahtevi, kojima je dodat i zahtev za smenu direktora RTS-a Dragana Bujoševića i glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića.

Protest u Beogradu: Šta građani žele?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Protestna okupljanja su, prema rečima organizatora, nestranačka. Njima su se priključile i brojne javne ličnosti.

U znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom "Jedan od pet miliona", na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca večeras oko 18 časova održan je protest "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac". Okupljeni su, prenosi Beta, duvali u pištaljke i trube, a na protestu nije bilo stranačkih obeležja. Građanski protesti večeras su organizovani i u Nišu, Kragujevcu, Požegi i Novom Sadu.

Uz Beograđane su protekla četiri vikenda, šetali i lideri opozicionih stranaka, ali bez ikakvih stranačkih obeležja.

Građani okupljeni tokom prethodnih protesta kažu da su na ulicu izašli jer u Srbiji nema slobode i da u njoj „ne može slobodno da se živi, misli i razgovara“.

Protesti su počeli pre gotovo mesec dana. Prvi je održan je 8. decembra a okidač okupljanja bio je napad na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicionog skupa u Kruševcu, krajem novembra. Stefanović je zadobio povrede glave a napadači su odmah posle napada uhapšeni. Međutim, mesec dana kasnije, sva trojica osumnjičenih za napad, puštena su na slobodu.

Hapšenje i rešavanje ovog slučaja, prvi je zahtev upućen sa protestnog skupa, upravo zato, simbolično nazvanim „Stop krvavim košuljama“. U nedeljama posle, dodata je i lista drugih. Među njima, da se pronađu ubice predsednika Inicijative SDP, Olivera Ivanovića i nalogodavci tog zločina.

Zahtev je upućen i državnoj Radio televiziji Srbije zbog načina na koji je izveštava o protestima. Traži se veća minutaža izveštaja o okupljanju građana koji su tokom dosadašnjih protestnih šetnji prolazili upravo i pored zgrade te televizije.

Poslednji na listi zahteva, našao se i taj da aktuelni ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Srefanović, podnese ostavku. Ministar policije se, naime, u više navrata bavio „brojanjem“ učesnika protesta, tvrdeći da ih je znatno manje od procene organizatora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je više puta do sada komentarisao protestna okupljanja u glavnom gradu Srbije. Najveće kritike izazvala je njegova izjava posle prvog protesta kada je poručio da „može i pet milona da se skupi“, on ni jedan zahtev neće ispuniti.

Uoči Nove godine, Vučić, inače lider parlamentarno najjače Srpske napredne stranke, govoreći o protestima Beograđana, poručio je opoziciji da nudi vanredne parlamentarne izbore iako se takav zahtev sa protesta do sada nije čuo.

XS
SM
MD
LG