Dostupni linkovi

Kakve izazove 2019. donosi zemljama Zapadnog Balkana?


Novi-stari zadaci, ilustrativna fotografija
Novi-stari zadaci, ilustrativna fotografija

Formiranje Vijeća ministara, radikalizacija postojećih društveno-političkih odnosa, ali i dalje deklarativno zalaganje za evroatlantski put - izazovi su sa kojima će se Bosna i Hercegovina suočavati u 2019. godini, ocjenjuju analitičari u toj državi.

Oktobarski izbori u Bosni i Hercegovini na političkoj sceni nisu donijeli neke novine. Stranke koje su činile vlast u protekle četiri godine, osvojile su najviše glasova i u narednom četverogodišnjem mandatu.

Kako stvari stoje na terenu, čini se da će iste političke partije vlast formirati i u 2019, pa se nameće pitanje - hoće li se nešto promijeniti nabolje kada je riječ o unutrašnjopolitičkim zbivanjima, ali i evroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Detaljnije u tekstu Dženane Karabegović:

Regionalna stabilnost, dijalog sa Prištinom, izmene Ustava i usvajanje medijske strategije – glavni su izazovi Srbije u 2019. godini – procena je nekolicine najviših državnih zvaničnika data neposredno uoči novogodišnjih praznika.

Prethodnu godinu Srbija je okončala u stanju blokiranog dijaloga sa Kosovom, time i bez uverljivih izgleda za skoro usvajanje pravnoobavezujućeg sporazuma dve strane o normalizaciji odnosa, što je uslov evrointegracijskih procesa, podseća između ostalog u svom tekstu Milan Nešić:

Ključni politički izazovi za Crnu Goru u 2019. godini su između ostalog: reforma seta izbornih zakona kako bi naredni izbori bili ocjenjeni fer i poštenim od svih učesnika, rješavanje pravnog položaja vjerskih zajednica u Crnoj Gori, a naročito statusa Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve, nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, rad na finansijskoj stabilnosti zemlje i unapređenju vladavine prava.

Rješavanje objektivnih problema znatno otežava ogromno političko nepovjerenje u Crnoj Gori. Više o tome u tekstu Srđana Jankovića:

Kosovo u novu godinu ulazi sa velikim izazovom koji se odnosi na briselski dijalog sa Srbijom, kažu kosovski analitičari. Postizanje konačnog, sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, neće biti lako, a poseban izazov će biti upravo normalizacija odnosa Albanaca i Srba, dodaju oni.

Za proteklu kažu da je bila godina velikih mogućnosti, ali prokockanih. O tome piše Amra Zejneli:

Godina u koju smo kročili na političkom planu u Hrvatskoj bit će i dalje stabilna, procjenjuju analitičari. U ekonomiji tako i tako malo ovisi o domaćim faktorima, jer – kažu naši sugovornici – Hrvatska nema mehanizme za upravljanje gospodarstvom. Vlada koja je zadužena za optimizam kaže kako joj je u ovoj godini cilj da Hrvatska dosegne investicijski rejting. Detaljnije beleži Enis Zebić:

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG