Dostupni linkovi

Ljimaj: Ambasadori Kvinte pružili podršku delegaciji za dijalog sa Srbijom


Delegacija početkom januara u Briselu: Fatmir Ljimaj
Delegacija početkom januara u Briselu: Fatmir Ljimaj

Rukovodioci kosovskih institucija i nova Državna delegacija za dijalog sa Srbijom sastali su se u četvrtak sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije).

Predsedavajući delegacije Fatmir Ljimaj je nakon sastanka medijima kazao da je cilj bio da se ambasadorima prenese ozbiljnost i posvećenost Kosova u budućem dijalogu sa Srbijom.

„Upoznali smo ambasadore sa tokom formiranja delegacije, koji je cilj, naše angažovanje na izradi platforme i posvećenost da se postigne što širi konsenzus“, kazao je Ljimaj.

Naveo je da će delegacija koordinisati svoj rad sa Skupštinom, Predsedništvom i Vladom Kosova, kao i sa opozicijom, te da će proces voditi veoma transparentno na osnovu rezolucije Skupštine Kosova o dijalogu, a na osnove koje je formirana ova delegacija.

Ljimaj je kazao da je delegacija od Vlade Kosova dobila sav materijal pitanjima o kojima je bilo reči u dijalogu sa Srbijom, i da je predsednik isto obećao da će ustupiti materijal koji poseduje njegova kancelarija.

„Ambasadori su izrazili punu podršku, oni su naši prijatelji, žele jedinstvo, ohrabrili su nas da nastavimo sa našim naporima i izrazili su spremnost da pomognu Kosovu u ovom važnom periodu koji će doneti jedan pravno obavezujuć sporazum za dve države, poštujući interese obe države, što će doneti mir regionu“, dodao je Ljimaj.

On je podsetio da će delegacija početkom januara boraviti u Briselu i da će se tamo sastati sa visokom prestavnicom EU, posrednicom u dijalogu, Federikom Mogerini.

„Zainteresovani smo da uđemo u jednu dinamiku koja će što pre okončati ovaj proces sporazumom sa Srbijom koji će konačno doneti mir regionu, uz poštovanje interesa naših dveju država“, zaključio je Ljimaj.

Sastanku su prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kadri Veselji i premijer Ramuš Haradinaj. Sastanku se nisu odazvali predstavnici opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova.

XS
SM
MD
LG