Dostupni linkovi

Šljivar za RSE: Narodno pozorište mora postati mesto dijaloga


Ovo pozorište mora postati mesto konstantnog preispitivanja sopstvene uloge u društvu: Tanja Šljivar
Ovo pozorište mora postati mesto konstantnog preispitivanja sopstvene uloge u društvu: Tanja Šljivar

"Moj prvi cilj je da se radna atmosfera promeni, da ona postane prihvatiljiva i ugodna svima“, kaže za Radio Slobodna Evropa dramska spisateljica Tanja Šljivar koja je imenovana na mesto v.d. direktorke Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

„Tu mislim na materijalne uslove proizvodnje predstava, ali i na način na koji se radi. Tu se misli na preispitivanje nekih zadanih pojmova. Ovo pozorište mora postati mesto dijaloga, mesto razgovora, mesto konstantnog preispitivanja sopstvene uloge u društvu, mesto samoobrazovanja na kojem ćemo jedni drugima davati ono najbolje u našem iskustvu i znanjima u različitim generacijskim perspektivama i različitim autorskim pozicijama na kraju krajeva“, objašnjava Šljivar.

Njeno imenovanje u utorak je saopštila Ivana Vujić, koja je od nedavno vršiteljka dužnosti upravnika Narodnog pozorišta.

Šljivar dolazi na mesto Željka Hubača, koji je u oktobru smenjen odlukom ranijeg upravnika Dejana Savića. Ta odluka bila je povod štrajka zaposlenih u ansamblu Drame u Narodnom pozorištu koji se završio 14. decembra, Savićevom ostavkom

Najavljujući repertoar za narednu godinu, Šljivar kaže da će prvu premijeru na velikoj sceni imati adaptacija romana Bore Stankovića „Nečista krv“, u režiji Milana Neškovića.

„To je pre svega dobra literatura koja ima veliki broj ženskih uloga, što znači da će mnoge članice našeg ansambla biti uposlene“, objašnjava Šljivar.

Publiku očekuje i premijera Šekspirovog „Hamleta“ u režiji Kokana Mladenovića.

„Ova predstava će takođe da ide u pravcu dekonstrukcije razumevanja pojma režije klasike pre svega u estetskoma ne u sadržajnom smislu. Ako bismo promatrali da postoji šansa da imamo Šekspira bez velikih dekora, kulisa ili ogromnih kostima – to je već jedna suptilna promena u razumevanju toga šta danas klasika donosi i kako korespondira sa nama“, kaže Šljivar.

Prema rečima nove v.d. direktorke Drame, razmišlja se i o postavljanju na scenu novog teksta Milene Marković, kao i neka od drama ili romana književnice Biljane Jovanović.

Šljivar kaže da je proces senzibilizacije i anasmbla Drame i publike već započeo bivši direktor Željko Hubač.

„On je doveo neke reditelje i rediteljke koji bi takođe na prvi pogled bili neobični za nacionalnu kuću. Pre svega mislim na Andraša Urbana, ali takođe je postavljao i komade mladih spisateljiva Olge Dimitrijević i Maje Pelević, koje takođe ni u kom smislu nisu klasična dramska literatura. Tako da je on činio velike i umetnike i ljudske napore da se ovako nešto zapravo i dogodi“, kaže Šljivar.

Tanja Šljivar živi i radi između Bosne i Hercegovine, Srbije i Nemačke. Osvojila je nekoliko značajnih regionalnih nagrada za dramsko stvaralaštvo. Diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Njene poznate drame su “Pošto pašteta”, “Grebanje ili kako se ubila moja baka”, “Režim ljubavi”.

XS
SM
MD
LG