Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić i Tači na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu


Ilustrativna fotografija

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na zahtev Beograda zbog odluke Prištine da formira vojsku, održava se u Njujorku.

Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa pozvao je Beograd i Prištinu da izbegnu bilo kakve korake koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na Kosovu.

Lakroa je rekao da Beograd i Priština treba "radije da nađu načine da poboljšaju medjusobne odnose". On je naveo da Unmik ostaje posvećen saradnji s KFOR-om i drugim akterima na Kosovu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244. Lakroa je dodao da će šef UNMIK-a Zahir Tanin nastaviti da podržava uspostavljanje poverenja izmedju dve zajednice i ocenio da je to neophodno za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Generalni podsekretar UN je opisao dešavanja na Kosovu u prethodnih mesec dana i ocenio da su uvođenje takse od 100 odsto na robu iz Srbije i odluka Prištine o transformaciji BSK u vojsku dodatno pogoršali situaciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je nakon nedavnih poteza Prištine jako zabirnut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda i Srbije, već i celokupnog regiona Zapadnog Balkana, i pozvao UN da u budućnosti preuzmu veću ulogu u celokupnom procesu dijaloga Beograda i Prištine.

"Srbija je uvek spremna da nastavi proces dijaloga. Pozivam UN da preduzumu veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv diajloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključi u celokupni proces. Priština mora da povuče te užasne tarife i druge poteze, a mi ćemo naći načina da obezbedimo bezbednost srpskog naroda", kazao je Vučić na sednici Saveta bezbednosti UN.

Vučić je poručio da je Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, ali da Priština mora da povuče "užasne tarife" od 100 odsto na srpsku robu, kao i druge poteze, koji nisu u skladu sa 21. vekom.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da se formiranjem vojske Kosova ništa vanredno nije desilo. Odluka vlasti u Prištini nije u suprotnosti ni sa Rezolucijom1244, ni sa Ustavom Kosova, ni sa Ahtisarijevim planom, ni sa međunarodnim pravom, tvrdi Tači.

Predsednik Kosova je u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga Kosova, poručio da ta vojska nije uperena ni protiv koga i da će doneti više mira i stabilnosti.

“Vojska Kosova je profesionalna i višenacionalna, više od 10 odsto pripadnika je iz manjinskih zajednica. To je vojska koja će štititi svakog građanina Kosova, na celoj teritoriji Kosova bez obzira na to kojim jezikom pričaju kod kuće. Zbog svoje tragične prošlosti, moj narod strahuje od vojnih uniformi, jer su tokom istorije vojske na Kosovu bile strane i simbol represije. Vojnici Kosova biće vojnici mira i doprineće miru i sigurnosti u regionu”, kazao je Tači.

Zahtev za održavanje hitne sednice zbog odluke Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, Srbija je uputila preko šefa svoje misije pri UN Milana Milanovića koji ga je 14. decembra prosledio predsedavajućem Saveta bezbednosti UN.

U pismu koje je priloženo uz dnevni red današnje sednice, traži se i da se predstavniku Srbije, u skladu sa relevantnim odredbama Povelje UN i pravilom 37 privremenog poslovnika SB UN omogući da učestvuje na sednici i da da izjavu.

Ocenjuje se da se odlukom o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga grubo krši Rezolucija 1244 koja predvidja medjunarodno bezbednosno prisustvo ovlašćeno da uspostavi sigurno okruženje za sve gradjane Kosova.

Odluka Prištine je ocenjena kao otvoreno kršenje dokumenata UN i ozbiljna pretnja za regionalni mir koja stvara rizik širenja nestabilnosti daleko izvan regiona, navodi se u pismu koje je potpisao ambasador Srbije pri UN Milan Milanović.

Slavlje u Skupštini i na ulicama Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

XS
SM
MD
LG