Dostupni linkovi

Banac: Hrvatsku politiku prema BiH vodi HDZ BiH


Pismo bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH ministrici vanjskih poslova Europske unije Federici Mogherini oko hrvatskog uplitanja u izbor Željka Komšića je dobrodošlo, ocjenjuju analitičari u Hrvatskoj. Ivo Banac takvu hrvatsku poziciju objašnjava time da hrvatsku politiku sada vodi – HDZ BiH.

U Hrvatskoj za sada nema službenih reakcija na pismo trojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini upućeno na adresu visoke povjerenice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, a koje su objavili mediji, u kojem upozoravaju da se Hrvatska - osporavanjem izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, koje stiže i od hrvatskih dužnosnika - miješa u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine. A zašto je tome tako, za Radio Slobodna Europa objašnjava povjesničar i velik prijatelj Bosne i Hercegovine Ivo Banac.

„Ovo je pismo otvoreni razgovor o nečemu što je – po mojoj prosudbi – najveći tabu u Hrvatskoj. Mi se ne slažemo oko ničega, ali kada je riječ o Bosni i Hercegovini, vlada nevjerojatna, unisona, apsolutno jedinstvena misao da je sve što se tamo događa Hrvatima zlo, i da to treba osuditi. Drugim riječima, politika HDZ-a Bosne i Hercegovine je pobijedila, ona sada vodi hrvatsku politiku, a gospodin Plenković to sada prihvaća kao nužno zlo i pokušava cijelu priču koliko je god moguće pomesti ispod tepiha“, kaže Banac.

Ovo je pismo otvoreni razgovor o nečemu što je – po mojoj prosudbi – najveći tabu u Hrvatskoj: Ivo Banac
Ovo je pismo otvoreni razgovor o nečemu što je – po mojoj prosudbi – najveći tabu u Hrvatskoj: Ivo Banac

Sve što tri kritičara kažu o Komšićevom izboru je točno, suglasan je Banac, i čudi se što se nije u Hrvatskoj pojavio nitko da sve to objasni u javnosti.

„Dakle, ništa se ne poduzimlje da se jedna vrlo jasna stvar preda javnosti na daljnje razmišljanje. Što se Hrvatske tiče, najbolje što se može učiniti je – stati daleko od Bosne i Hercegovine, jer sve ono što smo mi tamo radili - naše vlasti i razni drugi predstavnici javnog mnijenja - mislim da je doprinijelo današnjim problemima. Biti na istoj liniji sa Dodikom i Beogradom mislim da nije neko dostignuće“, dodaje.

„Ne mogu reći da sam nužno očekivala takvu reakciju, ali mislim da je ona dobrodošla,“ kaže za RSE povodom ovog pisma ekspertica iz zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose Senada Šelo Šabić. Iako će to netko u Hrvatskoj možda protumačiti kao neku zavjeru, onaj tko prati europsku politiku neće biti iznenađen, kaže naša sugovornica.

„Od mnogih diplomata ćete čuti da se sada već sa nervozom sluša hrvatsko prigovaranje rezultatima izbora u Bosni i Hercegovini i općenito cijeli taj diskurs o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina jest zemlja u velikim problema, ali isključivo forsirati jednu priču i jednu liniju rasprave, ne uzimajući u obzir širi kontekst i, na koncu, svoju vlastitu odgovornost za doprinos cijeloj situaciji je u najmanjem slučaju – neozbiljno“, kaže Senada Šelo Šabić

Autori pisma koje je osim povjerenici Mogherini upućeno i ministrima vanjskih poslova svih država članica Europske unije su bivši visoki povjerenici međunarodne zajednice u BiH Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz-Schilling.

Bivši visoki predstavnici smatraju kako EU treba poslati jasne poruke da svaka izborna reforma treba učiniti BiH funkcionalnijom a ne proizvoditi dalje podjele po etničkim načelima.

Povodom ovog pisma se javnosti obratio i bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Kako je kazao u priopćenju dostavljenom medijima, "smatram zabrinutost trojice bivših Visokih predstavnika potpuno opravdanom i mislim da bi vlada Republike Hrvatske to pismo, upućeno Visokoj povjerenici za vanjsku politiku i sigurnost EU, gospođi Federici Mogherini, trebala krajnje ozbiljno shvatiti. Smatram, a politika što sam je kao predsjednik RH vodio prema BiH daje mi puno pravo da to javno kažem, kako bi Republika Hrvatska morala jasno i nedvosmisleno podržati izbor g. Komšića za člana Predsjedništva BiH, prekinuti sve aktivnosti usmjerene na pobijanje legitimnosti toga izbora, potvrditi svoju neupitnu poziciju apsolutnog poštivanja cjelovitosti i suverenosti BiH i tako se ponovo profilirati kao država koja zastupa, ali i prakticira poštivanje međunarodnoga prava, kao i zakonodavstava drugih država, te koja svoju brigu za Hrvate koji žive izvan njezinih granica nikada i ni u kakvim okolnostima neće pokušati ostvarivati izravnim miješanjem u unutarnje stvari drugih država," kaže u svom priopćenju bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG