Dostupni linkovi

Komšić u posjeti Zagrebu, neformalno se susreo sa Mesićem


Željko Komšić

„Ured predsjednice Republike Hrvatske nije upoznat s boravkom g. Željka Komšića u Hrvatskoj,“ odgovoreno je Radiju Slobodna Europa na naš upit povodom vijesti da hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dolazi danas u Zagreb. Također, na naš upit su nam i u Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Zagrebu kazali kako nemaju nikakvu službenu informaciju o Komšićevom dolasku u Zagreb i mogućim susretima, a da je veleposlanica Renata Paškalj službeno izvan Veleposlanstva.

Kako su objavili mediji pozivajući se na izvore bliske bivšem hrvatskom predsjedniku Komšić se u Zagrebu sastao sa Stipom Mesićem.Navodi se da je susret za ručkom imao neformalan karakter.

Komšić je u ponedjeljak pozvao hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da nakon konstituiranja novog saziva bih Predsjedništva posjete Sarajevo kako bi razgovarali o izmjenama izbornog zakona u BiH.

Ona je u Hrvatskoj, dok je Plenković još u Kini, gdje upravo završava službeni posjet.

Na nedavnim izborima u Bosni i Hercegovini, favorit službenog Zagreba za hrvatskog člana bih Predsjedništva bio je bio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, a nakon izbora Željka Komšića premijer Andrej Plenković kazao je kako je Komšić kao hrvatski član bih Predsjedništva izabran glasovima Bošnjaka, a ne Hrvata.

Pismo takvog sadržaja sa zahtjevom da europske institucije što prije otvore rasprave o stanju u BiH poslalo je čelnim ljudima Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog vijeća i svih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.

Ranije danas je objavljeno da je predsjednik Demokratske fronte (DF) i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić otputovao je u posjetu Zagrebu.

Potvrdio je to danas generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić, kazavši da može to okarakterisati kao službenu posjetu, ne želeći govoriti o detaljima.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Nermin Nikšić je na početku zajedničke pres-konferencije SDP-a BiH, Naše stranke i DF-a, u Komšićevo ime uputio izvinjenje zbog odsustva s pres-konferencije, kazavši da je Komšić danas na putu u Zagreb.

Kako je ranije saopćeno iz Demokratske fronte, Komšić je pozvao predsjednicu i premijera Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića da nakon formiranja novog saziva Predsjedništva BiH načine zvaničnu posjetu Sarajevu.

Poziv je upućen kako bi se na nivou institucija razgovaralo o svim otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske, ali i o zaključcima Vijeća Evropske unije u kontekstu podrške Republike Hrvatske provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG