Dostupni linkovi

Komšić, Dodik i Džaferović zvanično članovi Predsjedništva BiH


Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, novi članovi Predsjedništva BiH, nakon izgovaranja svečane zakletve u Sarajevu
Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, novi članovi Predsjedništva BiH, nakon izgovaranja svečane zakletve u Sarajevu

U Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a novi članovi ove institucije poslali su različite poruke, od zalaganja za jednak tretman svih naroda, do nephodnosti ubrzanja evropskog puta.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić uručio je certifikate novim članovima državnog Predsjedništva - Šefiku Džaferoviću iz reda bošnjačkog, Željku Komšiću iz hrvatskog i Miloradu Dodiku iz reda srpskog naroda.

Novoizabrani članovi Predsjedništva prihvatili su dužnost i izgovorili svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića, dok se na inauguraciji nije pojavio treći bivši član Predsjedništva Dragan Čović, koji se protivi načinu izbora hrvatskog člana ove institucije.

Novo Predsjedništvo BiH na dužnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:12 0:00

Milorad Dodik se zahvalio kolegama u Predsjedništvu BiH i rekao je da će on biti prvi predsjedavajući Predsjedništva. Članovi Predsjedništva se na poziciji predsjedavajućeg mijenjaju svakih osam mjeseci, po principu rotacije.

"Zadovoljstvo mi je što preuzimam dužnost Predsjedavajućeg. Moja osnovna baza je Republika Srpska. Tražim adekvatan tretman Republike Srpske i srpskog naroda. Ja sam ovdje da provodim politike kao što su vojna neutralnost. Zalagaću se da se ukine funkcija visokog predstavnika. Ne isključujem mogućnost da Evropska unija treba da bude cilj Bosne i Hercegovine. Trebamo što prije da dođemo do statusa kandidata", rekao je Dodik.

"Ne želim da napravim nijedan pogrešan potez prema Bošnjacima, Hrvatima ili Federaciji BiH. Ali očekujem takav tretman i prema Republici Srpskoj. Morat ćemo se više razumjeti i uvažavati", dodao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Željko Komšić je rekao da povjerenje koje mu je iskazano na izborima neće iznevjeriti.

"Afirmiraću civilizacijske vrijednosti. Biću pobornik svake vrste ravnopravnosti. Naša država utemeljena je na antifašizmu i pokažimo Evropi da smo država koja baštini te vrijednosti. Da bi u tome uspjeli, moramo biti odgovorni prema državi i zajednici. BiH ne treba biti objekat nego subjekat međunarodnih odnosa i zato treba jačati saradnju sa Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i Slovenijom. Prioritet je i jačanje naše ekonomske pozicije i borba protiv stranih utjecaja na izborni proces", istakao je Komšić.

Šefik Džaferović je istakao da je na političarima da se što brže uspostavi vlast u BiH.

"Trebamo voditi procese prema EU i NATO. Koliko jedni prema drugima nastupamo sa uvažavanjem i vodimo civiliziran dijalog, onda ćemo biti u prilici da istinski radimo na reintegraciji zemlje a to podrazumijeva jednaka prava svakog građanina. Svima je potrebno da dodatno ubrzamo put BiH ka EU. U svim ovim procesima Predsjedništvo ima odgovornost", poručio je Džaferović.

Na oktobarskim općim izborima najviše glasova za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda osvojio je Šefik Džaferović - 212.581 glasova ili 36,61 posto, iz hrvatskog naroda Željko Komšić - 225.500 glasova ili 52,64 posto, dok je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za člana državnog predsjedništva iz srpskog naroda - 368.210 glasova ili 53,88 posto.

XS
SM
MD
LG