Dostupni linkovi

Kina spremna da brzo radi na trgovinskom dogovoru s SAD


Kartonski portreti Donalda Trampa i Si Đinpinga u centru Moskve, ilustrativna fotografija
Kartonski portreti Donalda Trampa i Si Đinpinga u centru Moskve, ilustrativna fotografija

Kina je navela danas da će nastojati da ostvari napredak u trgovinskim pregovorima sa SAD u narednih 90 dana, i obavezala se da će raditi brzo na "tačkama saglasnosti" s Vašingtonom da bi se što pre smirio njihov bilateralni trgovinski spor.

"Ekonomski i trgovinski timovi dve strane aktivno će promovisati konsultacije narednih 90 dana sa jasnim datumima i mapom puta", saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Kako se navodi, Kina će početi da sprovodi konkretne tačke oko kojih je postignut konsenzus, i to što pre to bolje.

Kina i SAD dogovorili su se da uspostave primirje od 90 dana u trgovinskom ratu koji vode poslednjih meseci, prilikom susreta predsednika Si Đinpinga i Donalda Trampa na zatvaranju samita G20 u Buenos Ajresu. Predsednici su se dogovorili da dve strane ponovo počnu pregovore oko "strukturnih promena" u trgovinskim odnosima.

Vašington je suspendovao na 90 dana primenu novih carina na proizvode uvezene iz Kine dok traju ti pregovori. Američko predsedništvo je takođe upozorilo da će nove carine biti primenjene ukoliko u vreme dato za pregovore ne bude dogovora oko onoga što SAD najviše zameraju Kini odnosno prisilnog transfera tehnologije i krađe intelektualne svojine.

Prema toj meri carine koje su bile 10 odsto biće povećane na 25 odsto. Kinesko ministarstvo je ocenilo da je susret u Buenos Ajresu bio uspešan, i navelo da imaju poverenja u to da će se dogovoreno sprovesti u delo.

Američki predsednik Donald Tramp u ponedeljak je govorio o "velikom skoku napred" u odnosima s Pekingom, a juče se ponovo vratio svom pretećem tonu prema Kini mada je rekao da i dalje veruje u dogovor. On je čak prvi put nagovestio mogućnost da se produži tromesečna suspenzija carina do 1. marta.

XS
SM
MD
LG