Dostupni linkovi

SAD i Kina postigle dogovor o suspenziji trgovinskih tarifa


Donald Tramp i Si Đinping, arhivska fotografija
Donald Tramp i Si Đinping, arhivska fotografija

Američki i kineski predsednici Donald Tramp i Si Đinping usaglasili su se da stopiraju primenu novih trgovinskih tarifa na devedeset dana – kako bi se omogućili pregovori, saopštile su američke vlasti.

Tokom susreta nakon samita G20 u Buenos Ajresu Tramp se saglasio da se tarife za kinesku robu u vrednosti dvesta milijardi dolara sa deset procenata ne povećaju na 25 odsto od prvog januara 2019.

“Tramp i Si održali su održali veoma uspešan sastanak”, saopštla je Bela kuća. U saopštenju je navedeno da će tarife ostati nepromenjene devedeset dana – ali se ističe i upozorenje da “ukoliko do isteka tog roka dve strane ne uspeju da postignu dogovor taksa od 10 odsto će biti podignuta na 25 procenata”.

Sjedinjene Države saopštile su da su se sa kineskom stranom saglasile da Kina kupuje, kako je navedeno, suštinske količine poljoprivrednih, energetskih, industrijskih i drugih proizvoda kako bi se ublažila trgovinska neravnoteža između dve zemlje.

U međuvremenu, zvanični Peking je saopštio da su se Kina i SAD usaglasile da će otvoriti svoja tržišta.

Susret u Argentini dvojice državnika bili su njihovi prvi razgovori od kada su Sjedinjene Države i Kina ušle u trgovinski spor. Dogodio se nakon što je Donald Tramp ukazao da Kina ne preduzima ništa kako bi umanjila značajan suficit u bilatralnoj trgovini.

U trgovinskim ratovima nema pobednika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Kineski šef diplomatije Vang Ji izjavio je medijima da je postignuti sporazum omogućio prestanak ekonomske napetosti između dve zemlje.

“Otvoren je prostor za saradnju u kojoj svi dobijaju”, zaključio je kineski šef diplomatije.

Inače, dve strane su jedna drugoj uvele dodatne tarife na robu čije su vrednosti milijarde dolara. SAD su u julu uvele tarife na uvoz iz Kine koji iznosi 250 milijardi dolara, a Kina je uzvratila tarifama na proizvode iz SAD u iznosu od 110 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG