Dostupni linkovi

Mogerini razgovarala sa Tačijem: Ukinuti odluku o carinama


Federika Mogerini i Hašim Tači

Federika Mogherini, visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, razgovarala je danas telefonom sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Kako je navedeno u saopštenju Visoke predstavnice, Mogerini na glasila u razgovoru štetnost odluke vlasti Kosova da povećaju carinu sa 10 na 100 odsto i pozvala da se ona opozove.

"Visoka predstavnica je naglasila da odluka kosovske vlade da poveća porez na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100% samo dodatno otežava situaciju i ne donosi rešenje za probleme ljudi ili za težnje Kosova kako u sadašnjosti, tako i u budućnosti. Ovo je mera koja ne pomaže u izgradnji dobrosusedskih odnosa i treba je poništiti", navodi se u saopštenju Visoke predstavnice Federike Mogerini.

Kosovo je prošle nedelje, nakon neizglasavanja prijema u Interpol, odlučilo da već problematičnu odluku o 10 odsto carine na robu uvezenu iz Srbije i BiH, dodatno povisi na 100 odsto. Na odluku su reagovali EU i Srbija i BiH, a juče su gradonačelnici sve četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova podneli ostavke.

XS
SM
MD
LG