Dostupni linkovi

Vučić i Crnadak: Kosovo prekršilo sporazume uvođenjem taksi


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa BiH diplomatije Igora Crnadaka u Beogradu
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa BiH diplomatije Igora Crnadaka u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak razgovarali su danas o bilateralnim odnosima i koordinaciji aktivnosti u vezi sa potezima Prištine nakon uvođenja i povećanja taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

Kako je saopšteno iz Vučićevog kabineta, na sastanku je konstatovano da to predstavlja jasno kršenje sporazuma CEFTA i Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji (SSP) i sagovornci su se saglasili da je neophodno da Srbija i BiH nastave sa koordinisanim aktivnostima u cilju ukidanja taksi, prensoi ganecija Beta.

Vučić i Crnadak pozdravili su izjavu državnog sekretara SAD Majka Pompea u kojoj je pozvao prištinske vlasti da ukinu takse na robu iz Srbije i BiH. Vučić je izrazio zahvalnost BiH zbog toga što je nedavno u Generalnoj skupštini Interpola glasala protiv prijema Kosova.

On je naveo da kvalitetu sveukupnih odnosa doprinosi uzajamna podrška u procesu evropskih integracija. Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za dobru i aktivnu saradnju sa susedima, kao i da podržava teritorijalni integritet BiH, uz jasno poštovanje Dejtonskog sporazuma i uvažavanje interesa i integriteta Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG