Dostupni linkovi

Brnabić: Situacija na severu Kosova dosta mirnija


Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je situacija na severu Kosova "dosta mirnija", što je pripisala tome što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada održali mir i stabilnost, odnosno "zato što nisu reagovali ishitreno".

Brnabić se zahvalila građanima na Kosovu, "koji nisu nasedali na provokacije" i apelovala na partnere iz EU da reše problem uvoznih taksi, kako bi mogli da se nastave pregovari o stavkama koje su na dnevnom redu bile pre njihovog uvodjenja.

"(Vratimo se) na pregovore o regionalnom ekonomskom povezivanju, medjusobnom priznavanju akademskih kvalifikacija, infrastrukturnoj povezanosti, da bi bili stabilni i kako bi prikazali stabilnost. Hajde da se okrenemo budućnosti", rekla je Brnabić posle obilaska sigurne kuće u Beogradu i dodala da Srbija neće odustati od zaštite koju garantuje međunarodno pravo.

Ona je navela da su sada evropske institucije na potezu, da trebaju da reaguju na kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i CEFTA, kako bi se Srbija i Kosovo vratili "za razne pregovaračke stolove".

Kazala je i da su prioriteti Srbije "moderna Srbija 21. veka, u kojoj svi imaju jednaku šansu", ali da ne zna kakvu viziju imaju prištinske institucije.

"Sve ono što ja vidim na terenu je dosta strašno. Za mene je to politika 19. veka... Koliko god je bilo lakše iz srca reagovati na prvu loptu i odgovoriti istom merom, zato što znate da ste u toliko stvari, kojima se igraju, vi jači, u vojsci i policiji, ali nećemo (postupiti) tako", kazala je Brnabić.

XS
SM
MD
LG