Dostupni linkovi

Od vjere do radikalizma


Koliki je uticaj religije u procesu radikalizacije jednog društva, da li terorizam može biti rezultat religijskih poruka i ideologije? To su pitanja na koja su odgovore u Podgorici davali predstavnici vjerskih zajednica, koji su jednoglasni da religija ne može uticati na pojavu radikalizma i terorizma. Dok predstavnik bezbjednosnih službi upozorava da vjerski poglavari često saopštavaju govor mržnje koji može biti uvod u radikalizam.

Ispovijest bivšeg ekstremiste: Pogrešna ideologija je ključni faktor
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Kako u medijskim izvještajima tako i u zvaničnim dokumentima vlada zapadnih zemalja se najčešće može čuti naziv „islamski terorizam“ ili „radikalni islam“, saopštio je protojerej Srpske pravoslavne crkve i profesor na Filozofskom fakultetu Boris Brajović, govoreći na temu uticaja religije u procesu radikalizacije. Naziv „islamski terorizam“ predstavlja stigmatizaciju čitave jedne populacije, u ovom slučaju muslimana, a oni koji etiketiraju islam i povezuju ga već u nazivu sa terorizmom ustvari imaju jasne interese, kaže protojerej Brajović:

„Kada se kaže 'islamski terorizam' onda se naglasak ne stavlja na 'terorizam' već na 'islamski', što je jedan oblik političke stigmatizacije koji prati diskurs iza kojeg stoji moć sa jasno profilisanim interesima. Takva vrsta stigmatizacije, iza koje uvjek stoji moć, teži da proizvede vlast i ovladavanje nad identitetom drugoga koji se stigmatizuje. U ovom slučaju to nisu teroristi već čitava zajednica, da bi se kod njih proizvelo s jedne strane osjećanje nesigurnosti i nemoći, a sa druge strane želja da se oni koji su stigmatizovani i etiketirani oslobode takvog identiteta i pobjegnu, odnosno da se taj identitet upodobi poželjnim normama ponašanja koje propisuje onaj ko proizvodi takvu socijalnu stigmatizaciju“.

Glavni imam Islamske zajednice u Crnoj Gori za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović je takođe ocjenio da je islamu pridodat termin „terorizam“ iz političkih razloga, a o odnosu muslimana i drugih vjerskih zajednica govori primjer koegzistencije u Crnoj Gori. Redžematović je naglasio da ni jedna sveta knjiga ne govori o bilo kakvom nasilju nad drugima:

„Nepotrebno je govoriti o 'islamskom terorizmu'. Smatram da je to nakalemljeno islamu iz raznih političkih i dnevnopolitičkih pobuda, poriva. Apsolutno ne postoji ni jedan jedini ajet u Kur'anu koji poziva na nasilje. Kako Kur'an, tako i bilo koja druga sveta knjiga, naročito govorim o knjigama koje pripadaju trima religijama, judaizmu, hrišćanstvu i islamu, apsolutno ni jedna od njih u svom originalnom izdanju ili izvorniku ne poziva nasilje i na ophođenje koje će biti grubo, terorističko... prema muslimanima ili nemuslimanima“.

U svijetu se događa dehumanizacija muslimanske populacije saopštio je protojerej Boris Brajović, naglašavajući da su savremeni radikalni i antagonistički pokreti dokaz da je terorizam nedovojivi dio globalističkog totalitarizma i tu tezu objašnjava:

„Paradoksalno, jednako kao što terorizam proizvodi strah od nasilja tako i strah od terorizma proizvodi nasilje. Ukoliko prihvatimo tezu o 'islamskom terorizmu' kao objedinjujućoj odrednici jednog bestijalnog nasilja, onda bi ona proizvela stav na primjer, da svi muslimani nisu teroristi, ali da su svi teroristi muslimani. Što naravno nije tačno.“

Sličnog stava je i imam Džemo Redžematović koji okrivljuje političke vođe Zapada da pod izgovorom borbe protiv islamskog fundamentalizma i terorizma uništavaju države Bliskog istoka, a potom brane migrantima da dođu u Evropu:

„Islamski ekstremizam, ili fundamentalizam ili terorizam kako je to popularno reći u svijetu u medijima, jeste isprika ili razlog da se stane na put emigracijama sa Bliskog istoka i da se stane stane na put naseljavanju Evrope muslimanima. I to onim muslimanima čije su države upravo od te iste Evrope i SAD uništene.“

Govoreći na temu borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma na području Zapadnog Balkana, direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović je saopštio da je u toj borbi potrebna prevencija koja se odnosi na djelovanje civilnog društva, medija i bezbjednosnih sluižbi i represija koja podrazumjeva operativne aktivnosti obavještajno bezbjednosne zajednice i krivično procesuiranje. Međutim Veljović je, ne apostrofirajući predstavnike ni jedne religije, ukazao da vjerski poglavari posežu za govorom mržnje koji može imati svoje posljedice:

„Vjerski poglavari vrlo često saopštavaju govor mržnje koji jeste uvod u nešto radikalnije. Mislim da vjerskim poglavarima često nedostaje duh tolerancije prema različitostima i da vjerski poglavari koji najbolje znaju kako se radi sa vjernicima mogu širiti pozitivne ali i na žalost i one druge poruke. Te koji slušaju mogu takve riječi odvesti u neku drugu krajnost“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG