Dostupni linkovi

MUP Makedonije izdao poternicu za Gruevskim


Nikola Gruevski, bivši makedonski premijer

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je izdalo poternicu za bivšim premijerom Nikolom Gruevskim prema nalogu Krivičnog suda.

Iz policija su potvrdili da je Osnovni sud "Skopje 1" izdao naređenje o privođenju Gruevskog i zatražio izdavanje poternice.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo postupa prema dobijenom sudskom naređenju i da će, kada nađe osuđenog, prisilno sprovesti u zatvor.

Gruevski je trebao da se u petak dobrovoljno javi na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne. On je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine kada je bio premijer.

U sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena tadašnja ministarka unutrašnjih poslova i bliska saradnica Gruevskog, Gordana Jankulovska, dok je njen pomoćnik Đoko Popovski pravosnažno osuđen na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila plaćenog skoro 600.000 evra saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnje ministarke Jankulovske tražio da njeno Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

(RSE/Video: Snimak ispred stana Nikole Gruevskog)

XS
SM
MD
LG