Dostupni linkovi

Navalnji: Sprečen sam da otputujem iz Rusije za Strazbur


Zabrana napuštanja Rusije
Zabrana napuštanja Rusije

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je danas da je na granici sprečen da napusti zemlju da bi otputovao u Strazbur gde Evropski sud za ljudska prava treba da se izjasni po više žalbi u odnosu na državu Rusiju.

"Graničari su mi rekli da imam zabranu napuštanja Rusije. Postoji pismo u kome se navodi da mi je zabranjeno napuštanje teritorije ali se ne objašnjava zašto", napisao je Navaljni na svom Tviter nalogu.

Navaljnji je naveo da se spremao da krene na let za Frankfurt na putu za Strazbur gde Evropski sud za ljudska prava treba u četvrtak da se izjavi po njegovih više žalbi.

On traži od Evropskog suda da prizna "političke motive" njegovih ponovljenih hapšenja.

Navaljnji (42), aktivista protiv korupcije, više puta je uhapšen poslednjih godina na margini demonstracija organizvanih protiv vlasti, koje su uglavnom bile zabranjene. On je više puta dobio kraće zatvorske kazne ili je plaćao novčane kazne.

Navaljnji je postao vodeća figura ruske opozicije od velikih demonstracija 2011. i 2012. godine. Rekao je da je žrtva nelegalnih hapšenja i arbitrarnih lišavanja slobode.

Uzalud je osudjivao ta hapšenja pred ruskim sudovima pre nego što se obratio sudu u Strazburu, gde je uložio pet žalbi između 2012. i 2014. godine. U martu ove godine je proglašeno da ne može da se kandiduje za predsedničke izbore zbog presuda protiv njega, koje on smatra političkim.

XS
SM
MD
LG