Dostupni linkovi

Srpska lista najavljuje mirne proteste zbog carina


Srpska lista zahteva momentalno povlačenje “štetnih mera i poreza od 10 odsto na proizvode iz centralne Srbije koje je usvojila Vlada u Prištini, a koji najdirektnije ugrožavaju opstanak Srba na Kosovu i Metohiji povećanjem cena osnovnih životnih namirnica”.

U saopštenju Srpske liste se navodi da je dobila podršku 90 odsto Srba na Kosovu “kako bi ih štitila od ovakvih jednostranih poteza Prištine”.

“Naše delovanje u prištinskom parlamentu biće od sada u potpunosti opoziciono, nećemo podržavati vladine pregloge, a podržaćemo svaki predlog za rušenje vlade zbog ovakvih mera i odnosa vlasti prema našim interesima, prema Srbiji i regionu.”

Srpska lista traži poštovanje postojećeg CEFTA sporazuma, konačni početak primene briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština i drugih obaveza prema srpskom narodu na Kosovu.

Srpska lista je najavila da, ukoliko se “protivpravne mere Prištine ne povuku”, pozvati građane na mirne proteste.

EU je nakon sinoćneg dijaloga u Briselu predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, ponovo pozvala kososvku vladu da povuče odluku.

“Mi smo jasno dali do znanja da je odluka kosovske vlade, kršenje obaveza Kosova koje proizilaze iz CEFTE. Mi jasno očekujemo od Kosova da povuče ovu meru. Ova mera potcenjuje regionalnu saradnju i nije u skladu sa principima Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, poručila je Maja Kocijančić, portparolka EU.

Prethodno je kosovski premijer Ramuš Haradinaj kazao da neće da povuče pomenutu odluku, već da je moguće da se pooštre mere zbog “destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu”.

XS
SM
MD
LG