Dostupni linkovi

Privrednici i proizvođači Kosova: Srbija i BiH krše CEFTA-u


Kosovo je dopustilo Srbiji da registruje na desetine lekova: Astrit Panđa

Privredna komora Kosova i Klub proizvođača Kosova podržali su odluku Vlade o uvođenju zaštitnih mera, odnosno poreza od deset posto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Kako su precizirali iz ovih institucija, Srbija i Bosna i Hercegovina već godinama krše Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) u odnosu sa Kosovom, na šta Brisel do sada nije tako oštro reagovao.

Međutim, potez Vlade Kosova je oštro kritikovala Evropska unija (EU) koja je zatražila hitno objašnjene Kosova i povlačenje odluke.

Astrit Panđa iz Kluba proizvođača Kosova izjavio je nakon potpisivanja jednog sporazuma sa privrednom komorom da je bilo slučajeva da se pojedini proizvodi iz Srbije i BiH na Kosovu često prodaju jeftinije nego u njihovim zemljama, kao što je mleko iz BiH ili građevinski blokovi iz Srbije.

Kako je kazao Panđa, to je kršenje CEFTA-e, jer nije dopušteno da se izvezena roba prodaje po ceni proizvodnje.

"Najveća ironija je, kada mi tražimo objašnjenja od Srbije ili BiH o tome, da oni nema odgovora jer nemaju zvaničnu komunikaciju sa našom vladom, jer nas ne priznaju kao državu. Onda, koja je svrha sporazuma CEFTA ukoliko dve države odbijaju da komuniciraju sa jednom od učesnicom inicijative koju nazivamo evropskom, a koja je sve osim evropske", upitao se Panđa.

On je takođe istakao i primer da farmaceutski proizvođači na Kosovu ne mogu da registruju svoje lekove u Srbiji, jer njihova Agencija za registraciju lekova ne priznaje aplikacije sa Kosova, zbog nepriznanja nezavisnosti.

S druge strane, Panđa je kazao kako je Kosovo dopustilo Srbiji da registruje na desetine lekova i stoga izvoz Srbije u lekovima iznosi više od pet miliona eura, a Kosovo je nula.

Pored toga, kosovske kompanije ne mogu da konkurišu ni na jedan tender u Srbiji, dok su "stotine srpskih kompanija na Kosovu dobile tender u vrednosti većoj od 100 miliona eura".

On je izrazio nadu da će ova odluka ostati na snazi jedno vreme što će biti signal i za ekonomske operatere na Kosovu da preusmere svoju ekonomiju kako bi se više podržali domaći proizvodi ili potražila alternativa.

Kosovo je uvek poštovalo CEFTA-u a BiH i Srbija su kontinuirano kršile "taj sporazum", ocenjuje Astrit Panđa iz Kluba proizvođača Kosova.

"Stvar je što nismo bili glasni kod institucija da podržimo proizvođače, ali je sada je vreme za to. Brisel je pogrešio kad se obratio Prištini, već je trebao da od Srbije traži odgovor zašto ne poštuju sporazum CEFTA-e", reči su Panđe.

Predsednik komore Berat Rukići izjavio je da slobodna trgovina ima smisla samo ako su sve strane na dobitku. On je dodao da se Kosovo do sada bezbroj puta suočilo sa barijerama koje nisu povezane sa tarifama.

"Problem u implementaciji CEFTA-e nisu takse, već druge barijere koje se ne odnose na tarife. Ukoliko gledamo tržište okolo, svuda smo se suočili sa raznim barijerama, a Brisel nikada nije reagovao snažno zbog ugrožavanja jednakog prava ovog sporazuma. Ponašanje Evropske komisije i Brisela u odnosu sa međunarodnim sporazumima treba da se promeni. Svi trebaju da se tretiraju jednako i pritisak treba da se vrši na sve, a ne samo kada Kosovo nešto poduzme", kazao je Rukići.

On je istakao da je zvaničan izvoz Srbije na Kosovu 400 miliona eura godišnje, a nezvanično je sigurno i veći od 600 miliona s obzirom na "crnu rupu na severu Kosova" koja nije pod kontrolom.

Portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU Federice Mogherini, Maja Kocijančič, ponovila je danas na konferenciji za novinar jučerašnji stav Evropske komisije o uvođenju zaštitnih mera, a na pitanje novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) na prokomentariše izjave kosovskih privrednika da Evropska komisija ne reaguje u slučaju kada Srbija i BiH krše sporazum CEFTA-u, već da to radi samo kada Kosovo poduzme pojedine korake, ona je odgovorila: "Reagujemo onda kada je reakcija potrebna".

"Ovo je bio jedan takav poseban slučaj za koji smatramo da je bilo potrebno da se reaguje i to će da ostane tako u svakoj drugoj situaciji kada je naša reakcija potrebna", pojasnila je Kocijančič.

Vlada Kosova usvojila je odluku o uvođenju zaštitnih mera za uvoz svih proizvoda koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Mera podrazumeva taksu od deset posto na sve proizvode koji se uvoze na Kosovu sa poreklom iz Srbije i BiH.

Potez je, međutim, oštro kritikovala EU koja je zatražila hitno objašnjene Kosova i povlačenje odluke koja, kako je navela portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančič, predstavlja kršenje CEFTA-e i u suprotnosti je i sa odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Kosovom.

XS
SM
MD
LG