Dostupni linkovi

UN želi pomoć međunarodnih eksperata u istrazi o ubistvu Kašogija


Policija ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu
Policija ispred konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu

Šefica UN za ljudska prava je u utorak pozvala "međunarodne eksperte" da pomognu u istrazi ubistva Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu i pozvao je Rijad da otkrije gde se nalazi njegovo tijelo, prenosi AFP.

"Da bi istraga bila sprovedena bez ikakvog miješanja politike, učešće međunarodnih stručnjaka uz puni pristup dokazima i svjedocima bilo bi poželjno", navela je Mišel Bašele u saopćenju.

Naglasila je važnost osiguravanja nezavisne i nepristrane istrage.

"Pozdravljam korake koje su preduzele turske i saudijske vlasti da istraže i procesuiraju počinioce ubistva, ali uzimajući u obzir informacije da su visoki zvaničnici Saudijske Arabije očigledno umiješani, te da se sve desilo u konzulatu Saudijske Arabije, ljestvica se mora postaviti jako visoko da bi se osigurala pravda za takav šokantni zločin protiv novinara i vladinog kritičara", navela je Bašele.

Kašogi, saudijski novinar i saradnik Vašngton Posta, ubijen je nakon ulaska u konzulat u Saudijskoj Arabiji u Istanbulu 2. oktobra, kada je došao po papire za razvod. Njegovo tijelo još nije pronađeno

XS
SM
MD
LG