Dostupni linkovi

Erdoan: Ozbiljne naznake da je Kašogijevo ubistvo planirano


Razmotrićemo Bečku konvenciju: Turski predsednik u toku obraćanja Parlamentu
Razmotrićemo Bečku konvenciju: Turski predsednik u toku obraćanja Parlamentu

Napravićemo detaljnu procenu ubistva Džamala Kašogija, kazao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdoan i dodao da niko ne može da pomisli da se istraga završi bez odgovora na sva pitanja. Pozvao je Saudijsku Arabiju da dopusti da se osumnjičenima sudi u Istanbulu.

"Neće nas zadovoljiti optužbe na račun nekoliko članova obaveštajne službe", kazao je u obraćanju poslanicima u Parlamentu.

Turski predsednik je naglasio da postoje ozbiljni znaci koji ukazuju da je ubistvo Kašogija bilo planirano i da je ubijen na "divljački" način. Dodao je da je saudijskom kralju Salmanu skrenuo pažnju na nekompetenciju konzula u Istanbulu i da je on smenjen i vraćen u Saudijsku Arabiju.

Erdoan je rekao da su dan pre ubistva Kašogija u Istanbul stigla tri člana tima iz Saudijske Arabije, da je tim posetio šumu u Istanbulu i Jalovi, kao i da se naknadno hapšenje 18 osoba u Saudijskoj Arabiji koji su dovedeni u vezu sa ubistvom Kašogija poklapa sa saznanjima turske obaveštajne službe.

“Tim od 15 ljudi je ušao u konzulat na dan ubistva. Kamere konzulata su uklonjene”, rekao je Erdoan.

Dodao je da snimak sa spoljnih kamera pokazuje da saudijski novinar i saradnik Vašington Posta, Kašogi, nije napustio konzulat.

“Razmotrićemo Bečku konvenciju”, rekao je Erdoan.

Bečka konvencija iz 1961. godine reguliše okvir za diplomatske odnose nezavisnih država.

Novinar Džamal Kašogi je nestao 2. oktobra, a prošle nedelje Saudijska Arabija je zvanično objavila da je mrtav.

XS
SM
MD
LG