Dostupni linkovi

Vojska SAD za izbjeglički karavan


Migranti prelaze rijeku Sučiate koja razdvaja Gvatemalu i Meksiko u pokušaju da dođu do SAD, 29. oktobar 2018.
Migranti prelaze rijeku Sučiate koja razdvaja Gvatemalu i Meksiko u pokušaju da dođu do SAD, 29. oktobar 2018.

Pentagon će poslati više od 5.200 vojnika na granicu s Meksikom zbog karavana u kojem su tisuće migranata koji se iz Centralne Amerike kreću prema južnoj granici Sjedinjenih Država. Iako je izbjeglički karavan gotovo 1.600 kilometara udaljen od američke granice, “Operacija odani patriot” kreće, a fokusirati će se na Texas, Arizonu i Californiju.

Predsjednik Donald Trump ranije je rekao da će “invaziju” migranata dočekati američka vojska.

Za Fow News je izjavio da će deseci “šatorskih naselja” biti izgrađeni za migrante koji budu tražili azil.

"Ako podnesu zahtjev za azil, zadržat ćemo ih sve dok se ne provede proces. Držat ćemo ih, gradit ćemo šatorske gradove“, rekao je u intervjuu u ponedjeljak.

Na granici je već 2.100 pripadnika Nacionalne garde, poslanih nakon prethodnog zahtjeva Trumpa u aprilu.

Vojnici će biti raspoređeni do kraja tjedna, zajedno sa jakim naoružanjem, helikopterima, avionima, barijerama i kilometrima žilet žice.

Nakon što je prošli tjedan bio u znaku pisama bombi pojedincima nesklonim Trumpu, ali i CNN-u, napada u sinagogi gdje je ubijeno 11 ljudi, predsjednik Trump pažnju javnosti želi okrenuti prema migrantima koji se kreću prema Sjedinjenim Državama.

Sveće za žrtve pucnjave u Pitsburgu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Njihov broj bi mogao biti manji, jer je nekima azil ponudio Meksiko.

Raspoređivanje više od pet tisuća vojnika na granicu vjerojatno neće imati značajnijeg utjecaja, s obzirom na to da migranti planiraju podnijeti zakonske zahtjeve za azil.

Hitnost raspoređivanja vojnika također je upitna, s obzirom da bi mogli proći i mjeseci prije nego što migranti stignu do granice.

Međutim, promatrači naglašavaju da predsjednik pokušava prikazati izbjeglice kao prijetnju po nacionalnu sigurnost čemu će se on suprotstaviti. Računa da bi na toj temi mogao osigurati dodatne izborne poene i zadržati većinu u oba doma Kongresa.

Naime, ovog trenutka imigranti nisu najveća briga američkih birača, a vjerojatno ih predsjednik želi dobiti na toj temi.

Brojka od 5.200 vojnika je daleko veća, jer se ranije govorilo o slanju 800 vojnika.

Prema pisanju Wall Street Journala to je daleko veći broj nego što Sjedinjene Države trenutačno imaju vojnog osoblja u Siriji i Iraku.

Trump nije prvi predsjednik koji je poslao vojsku na granicu s Meksikom. Barack Obama je rasporedio oko 1.200 pripadnika Nacionalne garde, a njegov prethodnik George Bush oko šest tisuća vojnika koji su pomagali graničnim službenicima, i u oba slučaja vojnici su se na granici zadržali oko godinu dana.

Treba podsjetiti da se prema međunarodnom pravu, čak i u slučaju ilegalnog ulaska u zemlju, mora saslušati osoba koja podnosi zahtjev za azilom, i da li onaj koji ga podnosi strahuje zbog nasilje u svojoj domovini, da li strahuje od gonjena. U tom slučaju riječ je o izbjeglicama.

Ekonomski migranti traže bolji život, pa čak i ako bježe od siromaštva ne smatraju se izbjeglicama i nemaju jednaku zaštitu.

Karavana migranata iz Gvatemale, Hondurasa i Salvadora bježe jer se plaše progona, siromaštva i nasilja u svojim zemljama. Kreću se u karavanu jer kažu da su tako sigurniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG