Dostupni linkovi

Eksplozivni uređaji na adresama bivših zvaničnika SAD


Barak Obama i Hilari Klinton

Federalne vlasti u SAD-u istražuju sumnjive pakete upućene bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami i bivšoj kandidatkinji za predsjednicu SAD-a Hilari Klinton, saopćeno je iz Tajne službe SAD-a.

Paket Klintonovoj je pronađen krajem utorka, dok je drugi paket upućen Obami pronađen rano u srijedu, u rutinskom pregledu pošte, navela je Tajna služba. Ni Obama i Klintonova nisu bili u opasnosti, navode vlasti.

Paket upućen Klintonovoj, njenoj kući u predgrađu Njujorka, je ustvari bio eksplozivni uređaj, objavio je New York Times (Nju Jork Tajms). Iz FBI kažu da istražuju paket.

Hilari Klinton izjavila je da su ona i njena porodica dobro. "Ovo je teško vrijeme, vrijeme velikih podjela".

Evakuisan je i njujorški ured CNN, a policija je saopćila kako je paket upućen na njihovu adresu sadržavao eksploziv i bijeli prah.

Nešto kasnije presretnut je i paket bivšem državnom tužiocu Eriku Holderu, navodi MSNBC, a prenosi Rojters.

Osim toga, evakuisan je i ured zastupnice Debi Vaserman Šulc na Floridi, nakon što je i tu pronađen paket sumnjivog sadržaja.

"Ovo je očigledno akt terorizma", izjavio je glasnogovornik Njujorka Bil de Blasio.

Bijela kuća osudila je ovakve činove.

Otkrivanje paketa dešava se nakon što je ranije ove sedmice pronađena mala bomba u kući milijardera i donatora Džordža Sorosa, u predgrađu Njujorka.

Uređaj poslat Klintonovoj bio je sličan onom koji je pronađen u Sorosevom domu u ponedjeljak, javlja Times, navodeći kao izvor vladinog zvaničnika.


XS
SM
MD
LG