Dostupni linkovi

Tramp i republikanci o imigraciji nakon kritika tretmana dece


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp (Donald Trump) ​u utorak se sastaje sa predstavnicima Republikanske partije u Predstavničkom domu Kongresa kako bi razgovarali o imigraciji, nakon što su pojačana borba protiv ilegalnih ulazaka i praksa razdvajanja stotina dece od roditelja izazvali brojne kritike, a neki svetski mediji čak optužuju administraciju da vrši nasilje nad decom.

Sastanak Trampa sa republikancima u Kongresu će uslediti nakon što su njegove izjave iz rukava u petak izazvale konfuziju i pažljivo pripremanu republikansku strategiju skoro pretvorile u haos, piše Vašington post (Washington post).

“Suočen sa umerenim republikancima koji hoće da predlože imigracione zakone, član Predstavničkog doma Kongresa Pol Rajan (Paul D. Rayan) i njegov tim suočili su se sa glasanjem o dve mere sledeće nedelje: oštrim nacrtom zakona Pravosudnog odbora Boba Gudlejta (Boba Goodlattea) i Zakonom koji se smatra kompromisom između umerenih i konzervativnih frakcija unutar Predstavničkog doma,” piše Post.

List podseća i da je predsednik Tramp odgovarajući na pitanja o zakonima izrazio svoje protivljenje kompromisnom zakonu rekavši da "sigurno neće potpisati onaj umereniji".

“Ove tvrdnje su dovele do konfuzije od nekoliko sati na Kapitol Hilu, jer su lideri Republikanaca ukazali na to da nisu želeli da glasaju, osim ako nemaju Trampov blagoslov,” piše WP i objašnjava da je Bela kuća kasnije razjasnila da je Tramp rekao da će potpisati bilo koji od ova dva imigraciona zakona ako dođu do njegovog stola, što je malo verovatno.

Vašingtonski dnevnik pojašnjava da predlog zakona briše vizni program "Različitost" i reducira zakon o vizama na osnovu porodičnih veza, dok nudi put do državljanstva za mlade imigrante koji su dovedeni u zemlju kao deca.

“Takođe, Zakon bi pokušao da okonča praksu Trampove administracije da se deca imigranata odvoje od njihovih porodica kada su uhvaćeni na granici, i to tako što omogućavaju deci da budu pritvorena sa roditeljima."

Dečji ožiljci neuspeha zakonodavaca

Profesor psihologije na Univerzitetu u Virdžiniji Džejms Koan (James A. Coan) za Vašington post piše da je ideja o postavljanju šatora u vojnim bazama u kojima bi bila smeštena deca migranti uznemirujuća, jer su deca već povređena odvajanjem.

“U najmanju ruku, prisilno odvajanje će kod dece uzrokovati ekstremnu emocionalnu bol. Većina nas to intuitivno zna,” piše profesor Koan i prenosi reči profesorke Džud Kasidi (Jude Cassidy) sa Univerziteta u Merilendu: “Kada se suočavamo sa odvajanjem od najdražih, mi se borimo kao da je to pitanje života i smrti, jer jeste."

Koan smatra da mali umovi i srca mogu izdržati taj nivo stresa samo toliko dugo pre nego što se deca suoče sa užasnom odlukom: da nastavite, kroz teške emocionalne bolove, da tražite svoje roditelje ili da nastavite sa pretpostavkom da su vam roditelji nestali.

Profesor poručuje članovima Kongresa koji su usporili u nameri da spreče, kako je naziva, "podmuklu politiku" Bele kuće da treba da budu svesni da će deca otrgnuta od svojih roditelja dugo nositi ožiljke neuspeha zakonodavaca.

Traumatizovanje dece koja su već u begu

Da će odvajanje dece od roditelja imati dugoročne posledice navodi i Gardijan (The Guardian) prenoseći izjavu profesora psihijatrije na Univerzitetu u Texasu Luisa Zajasa (Luis Zayas) koji kaže:

"Produžena odvojenost i zadržavanje predstavljaju rizik traumatizovanja dece koja su već u begu od strašnih situacija u njihovim matičnim zemljama."

Ova strategija će izazvati psihološke ožiljke kod dece koji će trajati do kraja života, rekao je Zajas, dodavši da je to zaista nehuman pristup rešavanja izbegličke krize.

Skoro dvije hiljade dece odvojeno je od njihovih porodica na južnoj granici SAD-a u roku od šest nedelja kažnjavanja ilegalnih ulazaka, prema podacima Odseka za državnu bezbednost, do kojih je došao Asošijejted pres (Associated Press).

Podaci pokazuju da je 1.955 maloletnika bilo izdvojeno od 1.940 odraslih osoba u periodu od 19. aprila do 31. maja 2018. godine.

Neki od zagovarača za prava imigranata rekli su da se žene odvajaju od njihove novorođenčadi - optužba koju su zvaničnici državne bezbednosti i odela za pravdu izričito porekli. Oni su takođe rekli da su deca zbrinuta i osporavaju izveštaje o neredu i maltretiranju na granici.

Ne možete biti za život i protiv dece imigranata

Čarls Kamozi (Chrles Camosi), vanredni profesor na Univerzitetu Fordham, u tekstu za Njujork Tajms (New York Times) piše da da je Amerika usred ozbiljne krize kada je reč o ugroženoj deci i porodicama.

“Kriza je praksa Trampove administracije da odvoje decu od roditelja bez dokumenata, čak i kada porodice traže azil. U jednom užasnom slučaju, majka je rekla da joj je beba uzeta dok je dojila,” navodi autor.

“S obzirom na njhovu podršku administraciji i nespremnosti da kritički govore o imigracionoj politici, organizacije za život i porodicu rizikuju da budu povezane sa ovom i drugim užasnim praksama,” smatra Kamozi.

On navodi primer organizacije Susan B. Anthoni, koja je prvobitno imala oštre stavove o Trampu kao kandidatu, ali nakon njegove nominacije, grupa ga je promovisala kao nekoga kome bi njene pristalice trebale da daju glas.

“Ako tradicionalni pro-životni pokreti žele da povrate kredibilitet zbog nečega drugog, a ne samo zbog Trampove administracije, oni moraju jasno i glasno da progovore protiv nanošenja štete nedužnoj deci,” piše Kamozi u tekstu i dodaje da te grupe imaju izuzetan pristup i uticaj u Beloj kući, kao i da ga moraju koristiti.

Kako je počela praksa razdvanja migrantskih porodica

Gotovo odmah po preuzimanju dužnosti Trampova administracija počela je da razmatra ono što se godinama smatralo drastičnom merom u naporima da se obeshrabre imigranti od nezakonitog dolaska u Sjedinjene Države, podseća Njujork Tajms.

Više od deceniju, iako se nivo ilegalne imigracije umanjio, povremeno naglo povećanje nedozvoljenih prelazaka granice teralo je američke predsednike iz obe političke stranke da preduzmu agresivnije mere kako bi obeshrabrili migrante da krenu na taj put.

Ipak za Džordža Buša (George W. Bush) i Baraka Obamu (Barack Obama) ideja da uplakanu decu otrgnu od njihovih roditelja bila je jednostavno nehumana – i previše politički rizična – da bi se prihvatila kao politika.

Ali zagovarači unutar Trampove administracije, naročito Stefan Miler (Stephen Miller), njegov viši politički savetnik, nikada nisu odustali od te ideje.

"Nakon što je prošlog meseca naredio da se krivično procesuiraju svi oni koji granicu pređu nezakonito, Tramp se sada suočava sa posledicama. Sa hiljadama dece zadržanim u improvizovanim skloništima, njegovi portparoli poslednje nedelje morali su da poriču optužbe da se njihova administracija ponaša kao nacisti," navodi NYT.

Tehnički, Trampova administracija nema politiku prema kojoj se oni koji ilegalno prelaze granicu moraju odvojiti od njihove dece.

Ali, rezultat "politike nulte tolerancije“ je bio da se ilegalni imigranti vode u fedealni pritvor, pri čemu se njihova deca smatraju maloletnim strancima bez pratnje odraslih i odvajaju se od njih.

XS
SM
MD
LG