Dostupni linkovi

Tači prisustvuje međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Parizu


Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači prisustvovaće međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Parizu 11. novembra povodom obeležavanja 100 godina od primirja u Prvom svetskom ratu, na poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona, izjavio je u petak u Prištini.

Ovom skupu, kako je najavljeno, prisustvovaće i svetski lideri, a među njima američki i ruski predsednik Donald Tramp i Vladimir Putin te nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Ovo je dobra mogućnost za promociju države Kosovo i kod država koje još uvek nisu priznale Kosovo, s toga se treba maksimalno iskoristiti“, kazao je Tači uoči početka Investicionog foruma frankofonije.

Naglasio je da, s obzirom da skupu prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, neće biti dijaloga Beograda i Prištine, nego je to prilika za afirmaciju Kosova.

„Tamo neće biti dijaloga Kosova i Srbije, već će to biti mogućnost afirmacija države Kosovo. Učešće predsednika Srbije je u nadležnosti francuskog predsednika, a ne Kosova“, kazao je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, on je pozvao kosovske političare i Skupštinu da preuzmu odgovornost i doprinesu zajedničkoj državnoj platformi o dijalogu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio je poziv francuskog predsednika Emanuela Makrona da 11. novembra prisustvuje velikom skupu u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, saznaje dnevni list Danas iz diplomatskih izvora.

XS
SM
MD
LG