Dostupni linkovi

Pogled iz Brisela: Dijalog u ćorsokaku, izlaz se ne nazire


Predsjednici Kosova Hašim Tači (L) i Srbije Aleksandar Vučić (D) i visoka povjerenica EU Federica Mogherini na sastanku u Briselu u avgustu 2017.
Predsjednici Kosova Hašim Tači (L) i Srbije Aleksandar Vučić (D) i visoka povjerenica EU Federica Mogherini na sastanku u Briselu u avgustu 2017.

Gjeraqina Tuhina, dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela, za 'Zašto?' objašnjava zbog čega dijalog Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa nije ubrzan u ovoj godini, kako je to najavljivala Federica Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, koja moderira pregovore između lidera dvije zemlje, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija?

  • Nezamisliva ideja

Dijalog između Srbije i Kosova je u takozvanoj završnoj fazi a moderatorka ovog procesa, Frederika Mogherini, je u više navrata najavila da će susreti na predsedničkom nivou biti učestaliji te da će pregovori u 2018. godini biti, u, kako se ona izrazila, 'punoj brzini'.

Godina izmiče kraju a susreti na predsedničkom nivou su bili relativno retki, sa malo ili nimalo konkretnih rezultata, i svaku rundu su obeležavale nove tenzije na relaciji Priština-Beograd.

Preokret se desio nakon susreta u julu, kada su Aleksandar Vučić i Hašim Thaci počeli debatu o razmeni teritorija – proces koji se u političkom rečniku zove 'korekcija granica'.

Do prošle godine, ova ideja je bila nezamisliva, a sada počinje da dobije nešto što je prije bilo poptuno nezamislivo -- počela je dobijati potporu među nekim zemljama članicama EU ali i u kabinetu moderatorke dijaloga.

  • Ključna uloga

Za Mogherini i ekipu koja je uključena u proces, prihvatljiv je svaki sporazum koji će imati saglasnot obe strane, koji će biti u skladu sa međunarodnim pravom i imaće podršku zemalja u regionu i međunarodne zajednice.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, promena stava je rezultat promene jezika u zvaničnom Washingtonu i to je razlog zašto su neke zemlje članice spremna da napuste neka načela.

To mišljenje, međutim, ne deli Nemačka koja trenutno ima ključnu ulogu oko regiona unutar Evropske unije.

  • 'Zajednička osnova'

Oslanjajući se na izjave učesnika nakon svake runde, susreti na predsedničkom nivou ne pokazuju da se strane pomeraju iz ćorsokaka, imajući u obzir dijametralno suprotne stavove oko svega, osim mogućih novih mapa.

Nema informacija šta se suštinski dešava u prostorijama gde razgovara trojka Mogherini-Vučić-Tači.

Evropska strana nakon svake runde izađe sa sopštenjem koje je slično, ako ne identično sa prethodnim, i koje u par rečenica objašnjava da se ponovo ništa nije desilo, ali, svakako, prema saopštenjima 'predsednici su posvećeni iIl intenzivno rade na zajedničkoj osnovi o konačnom sporazumu'.

  • Pritisak

U situaciji gde Mogherini nema podršku cele EU da nastavi sa projektom, odnosno dozvoli raspravu o razgraničenju, nema ni razloga da se sazove novi susret.

Evropski zvaničnici su, naime, naglasili da jednostavno u ovim trenucima nema osnove niti razloga za novi sastanak.

Mogherini, sa druge strane, je pod kalendarskim pritiskom jer naredne godine napušta kancelariju, a potrebno joj je politčko nasleđe.

Stoga, ona nastavlja da insistira da je sporazum između Kosova i Srbije moguć do naredne godine.

XS
SM
MD
LG