Dostupni linkovi

Stejt department: Istorijska šansa za Makedoniju i regiju


Sobranje uoči glasanja 19. oktobra, ilustrativna fotografija
Sobranje uoči glasanja 19. oktobra, ilustrativna fotografija

Stejt department je pozdravio odluku Sobranja, kojom je Makedonija krenula u ustavne promene i implementaciju Dogovora sa Grčkom iz juna ove godine.

"Sjedinjene države pozdravljaju odluku makedonskg parlamenta da krene u institucionalne promene koje su potrebne za implementaciju Dogovora sa Grčkom iz Prespe. SAD veruju da je Dogovor istorijska šansa za napredak u stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu u celoj regiji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Usvajanje odluke u Sobranju pozdravili su i Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, komesar za pročirenje Johanes Han, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednik Evropskog saveta Donal Tusk i drugi zvaničnici EU.

Skupština Makedonije dvotrećinskom većinom od 80 glasova usvojila je odluku za pristupanje ustavnim izmenama u skladu sa dogovorom sa Grčkom. Na osnovu Sporazuma iz Prespe, Makedonija će promeniti ime u Republika Severna Makedonija, dok će Grčka odblokirati evroatlantske integracije te države.

Ovo je bila prva od ukupno tri faze u postupku za promenu Ustava.

U drugoj se trebaju utvrditi nacrt-amandmani i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika. Treća faza je usvajanje amandmana, za šta je neophodna dvotrećinska većina ili podrška od najmanje 80 poslanika.

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas (Kotzias) potpisali su dogovor o promeni imena Makedonije u Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija 17. juna 2018. godine.

XS
SM
MD
LG