Dostupni linkovi

Zvizdić: Plenković da se ne miješa u unutrašnja pitanja BiH


Andrej Plenković i Denis Zvizdić, Sarajevo
Andrej Plenković i Denis Zvizdić, Sarajevo

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da se prestane miješati u unutrašnja pitanja BiH, čime pokušava da institucionalno uspostavi netačne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

Reagujući na Plenkovićeve posljednje istupe u institucijama Evropske unije (EU) i prilikom bilateralnih susreta, Zvizdić smatra da je primjetan pokušaj uspostavljanja patronističkog ponašanja prema Bosni i Hercegovini.

"Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što predstavlja otvoreno i direktno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH", ocijenio je Zvizdić.

On je dodao da premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netačne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH.

Denis Zvizdić podsjeća da su, u skladu sa odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati ravnopravni i konstitutivni na cijeloj teritoriji BiH, te da u bilo kojoj instituciji na nivou BiH ne može biti donesena nijedna odluka suprotna demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda, zbog brojnih mehanizama zaštite.

"Nivo tolerancije, posebno bošnjačkog naroda, takav je da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na nivou BiH. Tako hrvatski narod, kojeg je prema posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija - skoro 30 posto, što u potpunosti demantuje bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti", navodi Zvizdić.

On smatra da nema nikakve potrebe da hrvatski premijer upoznaje šefove država i vlada članica EU o stanju u BiH, jer te zemlje posredstvom svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa zvaničnicima BiH veoma dobro poznaju situaciju.

"Pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i portparola samo jedne političke i etničke opcije, te da BiH počne posmatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana, i kao dobrog i iskrenog susjeda", poručio je Zvizdić u reagovanju dostavljenom medijima.

Pročitajte:

XS
SM
MD
LG