Dostupni linkovi

Rašidagić: Osporavanje Komšića radikalizovat će stavove Bošnjaka


Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i premijer Hrvatske Andrej Plenković u Parizu, 16. oktobra
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron i premijer Hrvatske Andrej Plenković u Parizu, 16. oktobra

Novinar Boris Pavelić i profesor Kenan Rašidagić za 'Zašto' objašnjavaju zbog čega Hrvatska pokušava da internacionalizuje kao problem izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH?

Naime, premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je kako je na sastanku sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom razgovarao o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, te kako je izrazio zabrinutost, jer je izabran glasovima Bošnjaka.

Nastavak politike Hrvatske

"Hrvatska čini ono što čini već neko vrijeme, već je internacionalizirala Izborni zakon BiH, to su učinili hrvatski europarlamentarci, čak su uspjeli da neka vrsta zahtjeva za reorganizacijom izbornog sustava uđe u dokumente Evropske unije. Ono što čini Andrej Plenković nije ništa novo, to je kontinuirana politika Hrvatske prema BiH slijedi zahtjev HDZ BiH za federalizacijom BiH", stava je Boris Pavelić, novinar Novog lista.

"Za sve zahtjeve HDZ BiH za koje inače međunarodna zajednica i EU ne bi imale sluha, sada će imati sluha, jer će se izbor Komšića predstavljati kao nelegitiman izbor. Dokaz koliko je izbor Komšića koristan za popularizaciju pozicije HDZ u BiH je i ova izjava Plenkovića. To je, prema mom mišljenju, eklatantno miješanje u unutrašnje poslove druge države. Svjedoci smo da proteklih desetak dana traje neviđena diplomatska ofanziva gdje najviši hrvatski zvaničnici koriste svaku moguću priliku da, umjesto da govore o problemima koje njihova država ima, oni se bave problemima koje ima politička opcija koju oni podržavaju u BiH", naglasio je Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Macron nije potvrdio Plenkovićeve izjave

Ipak, u zvaničnom saopćenju Jelisejske palače, nigdje se ne spominje ono o čemu je govorio premijer Hrvatske.

"U zvaničnom saopćenju nije spomenuto da je, kao što je to rekao Plenković, da je Macron izrazio razumijevanje o tom problemu, da ne kažem podržao, kako je to interpretirano u nekim medijima", ističe Rašidagić.

"Vjerujem i pretpostavljam da je Plenković to stavio na dnevni red, jer je službenom Zagrebu vrlo važna ta njihova linija zajedničke politike sa HDZ BiH. A to što Emmanuel Macron i njegov ured nisu spomenuli taj detalj u službenom obraćanju, po mom sudu, svjedoči samo o nastavku zbunjenosti i nesnalaženja Evropske unije kada se govori o BiH. Po mom sudu, politika Zapada je doživjela kolaps, na ovim izborima se pokazalo da se Dejton praktično raspao", dodaje Pavelić.

Interesovanje EU za BiH

"Svi znamo da ne postoji Brisel kao jedinstveni glas EU. Uniju čine lideri zemalja članica i u ovom momentu postoji jedan broj država koje će, iz različitih razloga, imati jako naklonjen stav prema ovakvom problemu. Radi se o zemljama u kojima je na vlasti krajnje desna opcija, riječ je tu o Mađarskoj, Poljskoj, do neke mjere i Češkoj, u kojoj se predsjednik otvoreno deklarira kao islamofob i kome je ta agenda popularna", smatra Rašidagić.

Pavelić kaže da "Hrvatska sasvim legalno koristi svoj uticaj kao ravnopravna članica Unije. Mislim da je pogrešna pretpostavka koja se njeguje da postoji razlika između Brisela i Zagreba. Od tada, ja bih čak rekao da Zagreb Briselu na neki način diktira, odnosno da ga vodi u politici prema BiH, jer Brisel svoju jedinstvenu politiku nema i nikad je nije ni imao i oni su jedva čekali nekoga da im pokaže put. To je učinio službeni Zagreb, drugim riječima HDZ, i mi smo sada u jednoj paradoksalnoj situaciji da stranka, koja je nasljednica Tuđmanove politike u BiH, neću reći diktira, ali na neki način usmjerava politiku EU prema BiH".

Bez odgovora iz BiH

"Izbor Željka Komšića je jedna stvar, a političke sposobnosti Željka Komšića su nešto drugo. On se ni u svoja prva dva mandata nije pokazao kao dorastao situaciji, nije uspio izgraditi mostove, nije čak ni pokušao, ako ja dobro shvaćam, izgraditi mostove prema onima koji ga nisu birali. Što bi mu, svakako, bilo vrlo teško, ali uz iskren trud ne znači da ne bi uspio. Ali u ovim prvim danima on je situaciju toliko zaoštrio da mi se čini da je više ne može ni popraviti, sa izjavama o Pelješkom mostu, sa optužbama da je HDZ BiH kriv za propast Aluminija, što može biti i točno, ali se mora dokazati, a naročito sa ovom svađom sa nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. Mislim da će Komšić samo uzvraćati", smatra Boris Pavelić.

Ne postoji jedinstven stav BiH.
Kenan Rašidagić, profesor

"Čini mi se da je u protekle četiri godine uobličena jedna neprincipijelna koalicija Čovića i Dodika, odnosno srpsko-hrvatske opcije pod jasnim i vidljivim uticajem Rusije koja od blokade napretka BiH ka euroatlantskim integracijama ima velike koristi. Iz tog razloga, odogovor iz BiH može doći samo od predsjednika bošnjačkog korpusa, što je nedovoljno da bi BiH djelovala putem svojih institucija. Ova retorika Hrvata sa jedne strane dovest će do dalje radikalizacije pogleda Bošnjaka prema cijelom pitanju što će, opet ironično, biti od velike koristi toj srpsko-hrvatskoj koaliciji u BiH, da bi Bošnjake prikazala kao radikale, otpadnike, nezrele za Evropu, dok su oni predstavnici Evrope. A te prave predstavnike Evrope treba nagraditi trećim entitetom, odnosno privatnim, feudalnim posjedom za gospodina Čovića na način kako to ima i gospodin Dodik u Republici Srpskoj", zaključuje profesor Rašidagić.

XS
SM
MD
LG