Dostupni linkovi

Zaev: U nedelju biramo u kom pravcu ide Makedonija


Makedonski premijer Zoran Zoran Zaev danas je građanima, u završnom obraćanju pred referendum, poručio da imaju ključ da Makedoniju naprave članicom evropske porodice i pozvao ih da u nedelju izađu i glasaju.

"U nedelju vaš glas će odrediti pravac u kojem će krenuti Makedonija. Odlučuju oni koji glasaju. Ako je ogromna većina za, trajno ćemo trasirati naš put ka NATO i EU… Sada je vreme za odluke. Hajde da budemo jedinstveni, kao što smo tu uradili pre 27 godina (na referendumu za nezavisnost)", rekao je Zaev u video poruci makedonskoj javnosti.

Premijerova poruka je snimljena ispred spomenika "Makedonijum" u Kruševu, koji je posvećen svim borcima i revolucionarima Ilindenskog ustanka 1903. i borcima Narodnooslobodilačke borbe Makedonije od 1941. do 1945.

Zaev je poručio građanima Makedonije da na referendumu ne biraju između dve poltičke partije, već kakvu budućnost Makedonije žele. "30. septembra svako od nas treba da stavi ciglu u građenje bolje makedonske budućnosti – da pomognemo da postanemo zemlja članica najmoćnijeg bezbednosnog saveza NATO i ravnopravna zemlja u najsnažnijoj ekonomskoj zajednici na svetu – EU", rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, dogovorom sa Grčkom o rešavanju spora oko imena "ponosna makedonska zemlja je dobila potpuno priznanje makedonskog naroda, makedonskog jezika, nasledstva".

"Znam, treba da napravimo ustupak i da prihvatimo geografsku odrednicu kod imena Makedonija, ali naš identitet niko više ne može i nema pravo da porekne. Naš makedonski jezik je zaštićen. Naš makedonski identitet je obezbeđen zauvek. Himna i zastava ostaju isti", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, demokratija i pravo na glas su najviše demokratske vrednosti i građanska odgovornost je da se ode na glasanje. "Zato ću ja da glasam. Za dobro naše dece. Za mirnu i bezbednu zemlju, u kojoj će Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Bošnjaci, Vlasi i sve naše etničke zajednice živeti dobar i prosperitetan život", rekao je Zaev.

XS
SM
MD
LG