Dostupni linkovi

Ministar odbrane SAD stigao u nenajavljenu posetu Avganistanu


Vojni helikopter SAD u kojem se nalazi ministar odbrane Džejms Matis u Avganistanu
Vojni helikopter SAD u kojem se nalazi ministar odbrane Džejms Matis u Avganistanu

Američki ministar odbrane Džejms Matis stigao je danas u Kabul u iznenadnu posetu tokom koje će se sastati s avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i novim komandantom američkih i NATO snaga u toj zemlji.

SAD trenutno imaju 14.000 vojnika raspoređenih u Avganistanu i predstavljaju najveći deo u sastavu NATO misije za podršku i obuku avganistanskih bezbednosnih snaga.

Matisova poseta, druga u Avganistanu u roku od nekoliko meseca događa se u ključnom trenutku sukoba koji traje 17 godina.

Avganistanske i američke snage ne napreduju u borbi protiv talibana, najveće pobunjeničke grupe u Avganistanu i diplomatski akteri udvostručuju napore za vodjenje mirovnih pregovora.

Prekid vatre u junu posle koga je usledio susret izmedju američkih zvaničnika i zvaničnika talibana u Kataru u julu podstakao je nadu da bi pregovori mogli da dovedu do okončanje borbi.

Međutim, nedavni talas napada koje su sproveli talibani i grupa Islamska država i u kojima su ubijene stotine pripadnika bezbednosnih snaga i civila, ozbiljno je narušio taj optimizam.

XS
SM
MD
LG