Dostupni linkovi

Trampov plan za Afganistan: "Malo znakova napretka"


Mjesto eksplozije autobombe u Kabulu za koju su odgovornost preuzeli talibani
Mjesto eksplozije autobombe u Kabulu za koju su odgovornost preuzeli talibani

Zaključak tri državne agencije kasno 21. maja u suprotnosti su s izvještajima Pentagona da su afganistanske snage uz podršku SAD-a napravile „zaokret“ i preuzele prednost u ratu protiv talibana.

Izvještaj Kongresu koji su sastavili generalni inspektori Pentagona, Stejt Departmenta i američke agencije za međunarodni razvoj, navode da je „malo znakova napretka“ tokom tri mjeseca koja su okončana 31. marta. Izvještaj je naveo seriju smrtonosnih napada koje su izveli talibani i druge militantne grupe.

„Talibani i tzv. Islamska država u Iraku i Siriji, te Afganistanu i dijelu Pakistana (tzv. Korasan) izveli su napade velikih razmjera u Kabulu i ubili na stotine ljudi“, navodi se u izvještaju.

„Talibani su nastavili da drže teritorije i izvode devastirajuće terorističke napade u Kabulu i širom zemlje“, rečeno je.

Talibani su 21. maja upozorili stanovnike Kabula da planiraju još napada na glavni grad Afganistana i da građani trebaju izbjegavati „vojne centre“ kako bi se minimalizirale civilne žrtve.

Trampova administracija pokrenula je novu ratnu strategiju u avgustu za koju je navela da ubrzava vojnu kampanju SAD-a protiv talibana u nadi da će povećana upotreba sile ubijediti talibane da ne mogu dobiti rat i prisiliti ih da se pridruže mirovnim pregovorima.

Ali glavni inspektori su rekli da je „bilo malo javno dostupnih dokaza da akcije povećavanja pritiska na talibane imaju značajan uticaj“.

U februaru je afganistanska vlada ponudila da počne proces pomirenja s talibanima bez davanja prethodnih uslova, ali je ova militantna grupa odbacila ponudu.

Izvještaj takođe nalazi da nema „značajnih“ osvajanja teritorija koje su povratile američke i afganistanske snage uprkos ciljevima strategije Bijele kuće da poveća teritorije koje će biti pod kontrolom vlade na 80 posto sa postojećih 64 posto putem intenziviranih vazdušnih udara i operacija na zemlji.

Izvještaj navodi da napori Bijele kuće da prisili Pakistan da preuzme akcije protiv militanata koji izvode napade na Afganistan sa svoje teritorije, tj. izvan Afganistana, takođe nisu urodili plodom.

„I pored izdvajanja između jedne i po i dvije milijarde američkih dolara za planiranu pomoć Pakistanu, ta zemlja nije preduzela nikakve značajne mjere da eliminiše sigurne zone terorista“, kaže se u izvještaju.

U izvještaju se takođe iznose sumnje u vezi s napretkom koji je napravljen kroz parlamentarne izbore u Afganistanu koji su originalno bili zakazani za juli, a odgođeni su do oktobra.

Propituju se razmjere promocije mira usred talibanskog otpora.

„S obzirom na to da talibani smatraju afganistansku vladu američkom marionetom, nije jasno koliko izbori koje podržava SAD mogu povećati legitimitet afganistanske vlade u očima talibana i da li će prisiliti militante na pomirenje“, kaže se u izvještaju.

Izvještaji agencija za monitoring takođe bacaju sumnju na odluku da se tokom ove godine pošalje novi kontingent vojnih savjetnika koji bi bliže trebali raditi s afganistanskim snagama na liniji fronta.

Rečeno je da ovaj potez u kombinaciji s ubrzanom afganistanskom ofanzivom protiv talibana „dalje podiže rizik od civilnih žrtva, insajderskih napada, žrtava među američkim trupama i druge vrste nasilja koje su povezane s konfliktom“.

Sjedinjene Države imaju približno 15.000 trupa za podršku u Afganistanu koje pružaju vojnu podršku, ali nisu uključene u direktne borbe.

Na pitanje o negativnim procjenama izvještaja, glasnogovornik Pentagona pukovnik Rob Manning rekao je da su zvaničnici vjerovali da „haos i napredak mogu koegzistirati“ u Afganistanu. „Imamo osjećaj da se upravo to događa u Afganistanu“, rekao je.

Manning je rekao da afganistanske vojne snage poduzimaju važne korake. Kao primjer za to naveo je podršku koju su afganistanske vazdušne snage pružile u ofanzivi koja je nedavno izvedena u provinciji Farah kako bi se porazili talibani koji su napali glavni grad ove provincije u blizini Irana i prešli preko nekoliko kontrolnih tačaka.

Manning je takođe rekao da su dodatne američke savjetodavne jedinice došle u Farah kako bi pomogle afganistanskim trupama. Rekao je da afganistanska vlada sada ima potpunu kontrolu u provinciji Farah.

Izvještaj glavnih inspektora se slaže da su afganistanske snage sigurnosti napredovale, ali da je učinjen minimalni napredak u tome da se osigura stanovništvo.

Takođe je rečeno da je broj borbenih snaga Afganistana u opadanju što je podiglo zabrinutost za njihovu efikasnost. Broj aktivnih trupa na dužnosti u Afganistanu je krajem januara bio je 313.728, ali je u opadanju jer je kasnije zabilježen broj od 331.708 trupa.

Stvarni broj trupa je jedanaest procenata ispod ciljanog nivoa 352.000, taj rascjep reflektuje poteškoće kod zadržavanja afganistanskih vojnika u uniformama, kao i visok stepen afganistanskih žrtava, kaže se u izvještaju.

Prema izvještajima AP, AFP i Reuters

XS
SM
MD
LG