Dostupni linkovi

Orešković: Transkripti kao dokaz da je zakazao politički sustav


Martina Dalić i Ante Ramljak
Martina Dalić i Ante Ramljak

Transkripti obavijesnih razgovora bivše potpredsjednice Vlade Hrvatske Martine Dalić i njenih suradnika sa istražiteljima koje je objavila jedna privatna televizija pokazuju da je vrh Vlade i vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) bio vrlo dobro upoznat sa procesom formiranja izvanredne uprave Agrokora i pisanjem Lexa Agrokor.

Vlada je lagala da nisu upoznati s time, kažu kritičari, a činjenica da je kaznena prijava protiv premijera i Martine Dalić odbačena za njih je dokaz da su zakazala ne samo tijela kaznenog progona, nego i politički sustav.

Vrh Vlade i HDZ-a bili su od početka do u detalj upućeni u formiranje radne grupe koja je pripremila zakon po kojem će izvanredna uprava preuzeti posrnuli koncern Agrokor, tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić je u nalaženju kadrova konzultirala i obavještajnu službu, a vršila je i pritisak na pojedine medije da ne objavljuju detalje pripreme zakona i nalaženja kadrova.

Sve to stoji u upravo objavljenim transkriptima informativnih razgovora tužiteljstva sa tada već bivšom potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić i njenim suradnicima, nakon što je pred tri mjeseca oporbeni Živi zid tužio nju, premijera Andreja Plenkovića, ministra financija Zdravka Marića i bivšeg izvanrednog povjerenika u Agrokoru Antu Ramljaka zbog zloupotrebe položaja, ovlasti i povlaštenih informacija, trgovanja utjecajem i neprijavljivanja pripremanja kaznenog djela - takozvana "afera Hotmail".

Državno odvjetništvo tužbu je odbacilo, premijer je tvrdio da je o svemu bio obaviješten tek marginalno, a kada se ustanovilo da su kao podizvođači u restrukturiranju Agrokora za 12 milijuna kuna godišnje angažirani Ramljakovi bivši kolege, ostavke su dali i Ramljak i Martina Dalić, koja je u ime Vlade nadgledala proces.

Za vladajuće je objavljivanje ovih transkripata samo pokušaj diskreditiranja Vlade.

"Ja to vidim kao pokušaj da se umanji veliki potez Vlade – spašavanje Agrokora, svih tvrtki i radnih mjesta. Tu je bila podnesena kaznena prijava i vama i javnosti je poznato da je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) tu kaznenu prijavu odbacio", rekao je ministar uprave, Lovro Kuščević.

Međutim, velik dio javnosti ogorčen je, jer objavljeni iskazi pokazuju da su premijer, ministar financija Zdravko Marić i bivša potpredsjednica Vlade Dalić lagali i umanjivali svoj angažman u cijelom slučaju.

Sjedište Agrokora, Zagreb
Sjedište Agrokora, Zagreb

Najoštriju kritiku - da su zakazala ne samo tijela kaznenog progona, nego i politički sustav - iznijela je bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

"Imamo situaciju da je mala grupa ljudi koja je imala političku podršku premijera i potpredsjednice Vlade zlouporabila sustav u cjelini, kako bi određenoj interesnoj skupini – pod krinkom spašavanja kompanije u problemima – omogućila izvlačenje ogromne koristi", kaže Dalija Orešković za Radio Slobodna Europa (RSE).

Ali to što su tijela nadležna za borbu protiv korupcije okrenula glavu na drugu stranu i odbacila prijavu, tvrdi ona, nije sve.

"Ovdje je i politički sustav u cjelini zakazao. Zakazali su oni koji u određenom trenutku drže vlast. Dakle, parlamentarna većina koja bira Vladu odlučila je svjesno toj Vladi progledati kroz prste, iako su sve bitne informacije imali na vrijeme, pa tako i informaciju da zapravo Vlada obmanjuje ne samo javnost, ne samo građane i medije, nego i nadležna državna tijela. To su radili sustavno i s namjerom, i pritom je izostala svaka reakcija", navodi Orešković.

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, koji u bijegu u Londonu čeka odluku o izručenju Hrvatskoj, oduševljeno je pozdravio objavljivanje ovih zapisnika, kao dokaz da je premijer Plenković od početka, kako je napisao na Twitteru, "bio uključen u formiranje kriminalne grupe odgovorne za pljačku Agrokora".

Naime, teza njegove obrane od početka bila je da ga Hrvatska ne traži zbog izvlačenja novca iz kompanije, nego da se radi o političkom progonu.

Londonski sud će o izručenju Todorića Hrvatskoj odlučivati sljedeći mjesec.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG