Dostupni linkovi

Orban ponovno kritikovao EU zbog migrantske politike


Duško Marković (D) i Viktor Orban (L) nakon sastanka u Podgorici

Predsjednici vlada Crne Gore i Mađarske Duško Marković i Viktor Orban poručili su nakon zvaničnih razgovora u Podgorici da su odnosi dviju država na najvišem nivou, karakterisani savezništvom u NATO- u, saradnjom po pitanju evropskih integracija i izuzetnim prostorom za ulaganja u crnogorsku privredu od strane mađarskih investitora.

Orban: Balkanska ruta da ostane zatvorena za migrante
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00

Orban je kazao da je realno da Crna Gora vrlo brzo postane članica EU što bi , kako je istakao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa crnogorskim kolegom Duškom Markovićem u Podgorici, bila dobra vijest za budućnost i Crne Gore i EU.

„Crna Gora bi u EU mogla da bude primljena sjutra ili prekosjutra samo da postoji politička volja. Ja sam predsjedniku Vlade ( Markoviću) obećao da ću aktivno da učestvujem u formiranju te volje kako bi EU postigla još jedan uspjeh. Proširenja je uvijek uspješna priča a pošto u Evropi danas imamo više neuspješnih nego uspješnih priča, ovo nam je onda sušta potreba“, kazao je Orban.

Mađarski premijer je ponovo kritikovao EU zbog politike prema imigrantskoj krizi i zatražio od Brisela da se u budućnosti uzdrži od poruka koje bi ljudi u Africi i na Bliskom Istoku mogli da shvate kao poziv da krenu ka EU.

Premijer Mađarske je kazao da „ako Crna Gora ima problema sa migrantima, Mađarska je spremna i tu da pomogne, jer kada Crna Gora brani svoje granice onda ne brani samo Crnu Goru nego i Mađarsku i cijelu EU“.

Podsjetimo, Mađarska je donirala Crnoj Gori spiralnu žicu za pokrivanje 25 kilometara granice za slučaj migrantske krize.

Novinari su premijera Duška Markovića pitali šta je sa tom donacijom i gdje će žica biti postavljena u slučaju da dođe do priliva većeg broja izbjeglica i imigranata?

,,Veoma smo zahvalni i premijeru Orbanu i Vladi Mađarske na razumijevanju i podršci kada je u pitanju Crna Gora i na donaciji koju smo dobili. Može se desiti da u slučaju potrebe upotrijebimo tu pomoć ali za sada ne postoje razlozi za to“, rekao je Marković.

XS
SM
MD
LG