Dostupni linkovi

Vučić o Kosovu: Rešenje je potrebno što pre


Potreban dugotrajan mir između Srba i Albanaca: Aleksandar Vučić

"Rešenje problema Kosova neophodno što pre, kao i izjašnjavanje Srba i Albanaca o tome da li nam je potreban mir ili i dalje ubijanje za teritoriju", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom vanrednog obraćanja medijima u predsedništvu Srbije u Beogradu.

"Pod jedan zato što nam je potreban dugotrajan mir između Srba i Albanaca, rešenje koje bi značilo stvaranje neke vrste bezbednosti za naše građane", rekao je Vučić.

Kako je dodao, kada se postigne takva vrsta mira i dugoročne stabilnosti Srbija može potpuno da se posveti ekonomskom napretku bez, kako se izrazio, otežavajućih faktora koji traju čitav vek.

Predsednik Srbije je napomenuo i da Srbija i Srbi sa Kosova neće samostalno ući u formiranje Zajednice srpskih opština.

"Već će pažljivo raditi i pratiti dešavanja u međunarodnoj zajednici i insistirati na svojim pravima“, rekao je on, primetivši da je proteklo 1930 dana od kada je trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština.

Samostalna akcija, kako je naveo, mogla bi stvoriti opasnost reagovanja zapadnog sveta.

„Kao i opasnost da mimo volje srpskog stanovništva Albanci uđu na sever Kosova i preuzmu vitalne institucije. Upravo zato ćemo pažljivo pratiti šta se dešava u međunarodnoj zajednici“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da će se raditi na rešenju problema odnosa prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) na Kosovu i prema formiranju zaštićenih zona kojih je po ranijim planovima trebalo da bude 44.

"U zavisnosti od toga hoćemo li biti u prilici da ponudimo rešenje kosovskog čvora, videćemo koliko tih i takvih zona mora da bude, da sva imovina SPC mora da ostane crkvi i mora da bude nedvosmisleno garantovano da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi Beograd", rekao je Vučić.

Rešavanje pitanja imovine podelio je na četiri dela: Privatna imovina Srba, imovina SPC, imovina privatnih subjekata registrovanih na teritoriji izvan Kosova i imovina u vlasništvu Srbije na teritoriji Kosova.

Govoreći o, kako je nazvao, odgovornosti za rešenje kosovskog problema, Vučić je naveo da će morati da je pokažu svi građani.

"Neću postavljati pitanje na referendumu - da li ste za ulazak u EU, a usput i za sporazum sa Prištinom, nego će narod imati mogućnost da se vrlo jasno, precizno izjasni o sporazumu do koga bi moglo da se dođe, ako ga bude", zaključio je Vučić.

XS
SM
MD
LG