Dostupni linkovi

Stejt Department: Beograd i Priština da pokažu fleksibilnost


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine uz pomoć EU, a sada je vreme da strane budu kreativne i fleksibilne, navodi se u odgovoru Stejt Departmenta Radiju Slobodna Evropa na pitanje o sve češće pominjanoj podeli i korekciji granica Srbije i Kosova u javnosti.

"Potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost. Normalizacija bi takođe otvorila jasan put za obe zemlje ka eventualnom članstvu u Evropskoj uniji. Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine uz pomoć EU. Sada je vreme da stranke budu kreativne i fleksibilne. Rešenje mora doći od njih i biti lokalno. Sjedinjene Države su spremne da slušaju i pomognu stranama u pronalaženju dogovorenog rješenja", naveli su iz Odnosa sa javnošću Stejt departmenta.

Poslednjih nekoliko dana sve se češće pominju u javnosti moguće opcije podele Kosova i promene granica Kosova i Srbije.

Predsednik Kosova Hašim Tači je pre nekoliko dana izjavio da promene granica neće biti, ali da će na sledećem sastanku u Briselu staviti opciju pripajanja Preševske doline na jugu Srbije u kojoj je većinsko albansko stanovništvo, Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je pozvao KFOR i NATO da obezbede mir.

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, izjavila je danas da su se predsednici Kosova i Srbije na poslednjem sastanku u Briselu složili da, kada se strane budu u potpunosti angažovale na definisanju konačnog sporazuma, stanje na terenu treba da bude mirno.

XS
SM
MD
LG