Dostupni linkovi

Kosovo u 'stanju pripravnosti', Vučić pisao tamošnjim Srbima


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Kosovo je u stanju pripravnosti u slučaju da bude pokušaja ugrožavanja reda i mira u zemlji, saopštio je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sastanka Saveta za bezbednost Kosova održanog u Prištini.

Kako je kazao, konstatovano je da se na severu Kosova, u zoni četiri opštine većinski naseljene Srbima, kreću sumnjiva lica koja "mogu biti" iz Republike Srpske (BiH) ili drugih krajeva. Bez iznošenja drugih detalja, on je od bezbednosnih mehanizama zatražio da povećaju pripravnost u celoj zemlji u slučaju ugrožavanja reda i mira narednih dana.

"Situacija u zemlji je mirna i stabilna, ali smo zatražili povećanje pripravnosti ako ona bude bila ugrožena", kazao je Haradinaj.

Stanje pripravnosti proglašeno je uoči isticanja dogovorenog roka u kom Upravljački tim za uspostavljanje Zajednice treba da predstavi Nacrt statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom (ZSO) Briselu, kao i kosovskoj i srpskoj strani.

Na pitanje novinara da prokomentariše glasine i pisanja da će se narednih dana proglasiti autonomija severa, premijer Haradinaj je odgovorio:

"Niko nema pravo da poduzme jednostrane poteze jer Kosovo nije prekršilo svoje obaveze. Ako bude bilo jednostranih poteza, na njih će odgovoriti bezbednosni organi. Što se tiče sumnjivih osoba za koje je konstatovano da se kreću po severu, a koji mogu biti iz Republike Srpske ili drugih krajeva, mogu reći da su svi građani uvek dobrodošli na Kosovo. Ali, ko god dođe da bi prouzrokovao neki incident i ugrožavao red i zakon, suočit će se sa reakcijom."

Osvrćući se na isticanje roka za predstavljanje nacrta o ZSO predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se kosovskim Srbima otvorenim pismom, objavljenom u petak popodne, gde navodi da "Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština".

"Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas", navodi Vučić u opširnom pismu.

Dalje kaže da se čuju glasovi onih koji "unose nemir i strah, priželjkujući paniku" sa ciljem "izazivanja nepoverenja u državne institucije Srbije". Po Vučiću, cilj toga je i stvaranje podela među političkim predstavnicima Srba na Kosovu i slabljenja srpske pozicije u briselskom dijalogu. Ponavljajući poziv da se ne "naseda na provokacije" Vučić je napisao:

"Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove 'Oluje' na Kosovu i Metohiji neće biti."

U pismu prvi čovek Srbije se obratio i snagama Kfora i NATO-a od kojih zahteva da zaštite mir:

"Tako što će sprečiti eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu 'Gazivode', trafostanicu 'Valač' ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak", stoji u pismo predsednika Srbije.

Vučić pozvao NATo i Kfor da zaštite mir
Vučić pozvao NATo i Kfor da zaštite mir

Radio Televizija Srbije je na svom sajtu, pak, objavila da je toj kući potvrđeno da je Vučić zakazao za subotu u 8 časova ujutro sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Kako navodi ovaj medij, sednica je zakazana "povodom situacije" na Kosovu. Dadaje se da će se na sednici razgovarati o tome kako da se "zaštite srpski interesi i narod", a razmatraće se i aktuelna bezbednosna situacija.

U sastavu Saveta za nacionalnu bezbednost, pored predsednika države koji je i predsedavajući, su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, kao i rukovodioci Vojne službe bezbednosti u Ministarstvu odbrane i Vojnoobaveštajne službe u Ministarstvu odbrane.

Nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije Vučića će u 11 sati u zgradi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu primiti patrijarh Irinej, saopšteno je iz predsednikovog kabineta. Vučić će potom, u večernjim satima, sa članovima Vlade Srbije i drugim državnim funkcionerima prisustvovati obeležavanju godišnjice hrvatske vojne operacije Oluja, te masovnih zbegova tamošnjih Srba, na ceremoniji koja će biti održana u Bačkoj Palanci ( oko 140 kilometara severno od Beograda).

Predsednik Kosova Hašim Tači pozvao je sve, bez obzira na etničke razlike, da rade na procesima koji su određeni u Briselu, da ne bude "loših iznenađenja između Kosova i Srbije i da ne bude nepotrebnih situacija Srbije u odnosu sa Kosovom".

"Znamo da se svaka provokacija koja se desi na severu ne dešava bez znanja i saglasnosti Beograda, ali nećemo dozvoliti ustavno i zakonsko ugrožavanje Kosova. Radićemo na tome da razumevanjem i dijalogom prevaziđemo sve probleme. Institucije Kosova će čuvati i poštovati u celosti Ustav i zakone. U svačijem interesu je sigurnost, stabilnost, demokratsko funkcionisanje institucija, rasprava, komunikacija i dijalog, kako unutrašnji tako i spoljni. Naglašavam, neće biti ni podele Kosova, ni autonomije, ni razmene teritorija. Radiću na korekciji granica, odnosno da se Preševo, Bujanovac i Medveđa pripoje Kosovu", kazao je Tači.

On je dodao i da je u konsultacijama sa kosovskim institucijama ali i međunarodnim partnerima kako bi se u bliskoj budućnosti postigla saglasnost da Kosovo dobije Zakon o referendumu. Po njegovim rečima, izjašnjavanje građana posebno je potrebno u slučaju eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

"Građani Republike Kosova moraju da budu u stanju da odlučuju u ovom tako važnom i istorijskom procesu, naročito sada kada smo svedoci značajnih razlika između političkih partija o dijalogu između Kosova i Srbije", rekao je Tači.

On je ponovio da će pitanje o pripajanju Preševske doline Kosovu predstaviti u briselskom dijalogu, budući da je to zahtev albanskih lidera iz tog kraja. Dodao je da je korekcija granica Kosova i Srbije moguća, iako su šanse male da će se Srbija složiti sa time. Kako je naglasio, neće biti podele Kosova niti autonomije severa.

Kocijančić: Dve strane se obavezale na čuvanje mira

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Maja Kocijančić izjavila je za RSE da su se predsednici Kosovs i Srbije na poslednjem sastanku u Briselu složili da kada se strane budu u potpunosti angažovale na definisanju konačnog sporazuma, stanje na terenu treba da bude mirno.

Ona je dodala da kada Upravljački tim za izradu statuta Zajednice zvanično obavesti EU o statusu svog rada, to pitanje biće tema razgovora sledećeg sastanka na visokom nivou u Briselu.

“Razumemo da je posao još uvek u toku. U međuvremenu, EU kontinuirano radi sa obema stranama kako bi osigurala implementaciju ovog i svih sporazuma postignutih u okviru dijaloga koji je omogućio EU”, dodala je Kocijančić.

Kocijančić je navela da su Briselski sporazum iz 2013. godine i sporazumi iz avgusta 2015. godine su osnova za rad Upravljačkog tima. “Obe strane su se dogovorile o jasnim parametrima i vremenskim rokovima, uključujući i izradu statuta Zajednice u roku od četiri meseca od početka rada od strane Menadžment tima”.

Kako je istakla, onda kada obe strane budu u potpunosti angažovane sa visokom predstavnicom EU u definisanju pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, EU očekuje - kako su se saglasili predsednici tokom poslednjeg sastanka na visokom nivou dijaloga o 18. jula u Briselu - da na terenu ne postoje tenzije koje bi ugrozile zajednički cilj normalizacije odnosa.

Stejt department: Dve strane da pokažu fleksibilnost

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine uz pomoć EU, a sada je vreme da strane budu kreativne i fleksibilne, navodi se u odgovoru Stejt Dipartmenta Radiju Slobodna Evropa na pitanje o sve češće pominjanoj razmeni teritorija Srbije i Kosova u javnosti.

"Potpuna normalizacija odnosa između Srbije i Kosova je od suštinskog značaja za regionalnu stabilnost. Normalizacija bi takođe otvorila jasan put za obe zemlje ka eventualnom članstvu u Evropskoj uniji. Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Beograda i Prištine uz pomoć EU. Sada je vreme da stranke budu kreativne i fleksibilne. Rešenje mora doći od njih i biti lokalno. Sjedinjene Države su spremne da slušaju i pomognu stranama u pronalaženju dogovorenog rješenja", naveli su u odgovoru Odnosa za javnost Stejt dipartmenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG