Dostupni linkovi

Velika Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red Saveta bezbednosti


Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija
Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu UNMIK nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Nakon zatvorenih konsultacija SB UN, u večeras objavljenom programu rada nema sednice o Kosovu. Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu. Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

"Nisu ga uvrstili u program rada, ali će reći da se konsultacije nastavljaju sa ciljem da dođe do dogovora, jer Rusija i Kina čvrsto traže da sednica o Kosovu bude u avgustu. Tako da će se još razgovarati", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za TV Prva.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u utorak ovu nameru Velike Britanije okarakterisala kao "neozbiljnu" i "politički neiskrenu".

Neozbiljnost zvaničnog Londona: Ana Brnabić
Neozbiljnost zvaničnog Londona: Ana Brnabić

Kako je objasnila, Velika Britanija, koja izlazi iz Evropske unije, insistirala je da bude domaćin poslednjeg samita Berlinskog procesa, gde se raspravljalo o situaciji na Zapadnom Balkanu i regionalnoj stabilnosti, a s druge strane, smatra da Kosovo nije pitanje za Savet bezbednosti. Kosovo je, naglasila je u utorak Brnabić, važno za stabilnost regiona i zato ne može neko tražiti da bude domaćin samita Berlinskog procesa, gde se o tome raspravlja, a da se, istovremeno, tvrdi da je to pitanje nebitno.

Ministar spoljnih poslova Srbije je krajem maja skrenuo pažnju Velikoj Britaniji da Srbija neće gledati blagonaklono ako do toga dođe, a ovaj stav Beograda preneo britanskom ambasadoru u Srbiji Denisu Kifu, kao i diplomatskim predstavnicima Britanije u UN.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po medjuanrodni mir i bezbednost.

Beograd smatra da pitanje Kosova nije rešeno i da situacija na terenu ukazuje na neophodnost daljeg prisustva i angažman Unmika u nesmanjenom obimu i nepromenjenom mandatu.

Savet bezbednosti je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

U izveštaju o Kosovu za period od 16. aprila do 15. jula, generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine iako u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije nije bilo bitnijeg napretka.

On je izrazio zabrinutost što posle šest meseci nije rešeno ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića usred dana u Mitrovici i pozvao kosovske vlasti da pojačaju istragu i "koriste sve dostupne kanale pomoći".

Mesto ubistva Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

XS
SM
MD
LG