Dostupni linkovi

Đukanović: Očekujem da patrijarh Irinej demantuje ono što je rekao


Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore
Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Patrijarh Irinej je rekao da je položaj Srba u današnjoj Crnoj Gori uporediv sa položajem Srba u nekadašnjoj NDH, a da je "položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vrijeme Turaka"

"Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje", kazao je Đukanović za Antenu M, komentarišući izjavu Irineja.

Upitan je li izjavu patrijarha razumio kao prijetnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori Đukanović navodi:

"Zakon o slobodi vjeroispovjesti koji je u pripremi regulisaće ovu oblast u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima. Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas spriječiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom", dodaje Đukanović.

Đukanović smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primjenjuje administrativne mjere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

"Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primjenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici.

Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševjerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primjenjujemo administrativne mjere", poručio je Đukanović za Antenu M.

Ranije se oglasila i Vlada Crne Gore porukom da optužbe patrijarha zapravo najviše govore o njemu.

Crnogorska vlada je na to odgovorila da stavovi patrijarha Irineja više govore o njemu. "Crna Gora je prepoznata daleko izvan svojih granica kao demokratska i građanska država koja s ponosom baštini vrijednosti jednakosti, tolerancije, suživota, vjerskog i etničkog sklada i dobrosusjedstva” navodi se u reagovanju Vlade.

XS
SM
MD
LG