Dostupni linkovi

Patrijarh Irinej: Alarmiraćemo svijet ako nam uzmu imovinu u CG


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej izjavio je da je nezamislivo u 21. vijeku da bi država Crna Gora mogla da oduzme toj SPC imovinu i poručio da bi u tom slučaju Crkva alarmirala cijeli svijet.

On je za crnogorski Dan ocijenio da je položaj Crkve u Crnoj Gori danas teži nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme ozloglašene fašističke Nezavisne države Hrvatske.

"Da su to radili Turci ili ustaše u svoje vreme, to bi se moglo razumeti, ali da se to radi u vreme mira i slobode, u vreme kada vladaju principi zakona i zakonitosti, to je apsolutno neprihvatljivo, ne samo za Evropu, nego i za Aziju", dodao je patrijarh Irinej.

On je najavio da će SPC stati u odbranu Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Ne samo da hoćemo, nego je naša obaveza da kao crkva istupimo i zaštitimo Mitropoliju. Na Saboru je već bilo o tome reči, mi smo uputili Vladi Crne Gore dopis i nadamo se da će od tog bezakonja odstupiti, jer tu nema nikakve logike. Mitropolija nije od juče, ona postoji stotinama godina i ono što pripada zvaničnoj Crkvi ne može biti ni na koji način uzeto ili oduzeto", naglasio je patrijarh srpski.

  • Pročitajte i ovo: Bespravno, u ruskom stilu

Patrijarh Irinej je izrazio nezadovoljstvo položajem Srba u Crnoj Gori.

"Nisam baš mnogo upoznat, ali kako čujem, položaj Srba u Crnoj Gori nije dobar. Nažalost. To je jedan narod koji se podijelio. Svaka čast državi Crnoj Gori, ona je i ranije bila samostalna država i normalno svaki Srbin prihvata i podržava postojanje Crne Gore kao države, ali stvoriti takav odnos prema Srbima u Crnoj Gori je neshvatljivo", rekao je patrijarh srpski.

XS
SM
MD
LG