Dostupni linkovi

Han pozvao Makedonce da na referendumu pokažu zrelost


Han i Zaev u Skoplju 17. jula 2018
Han i Zaev u Skoplju 17. jula 2018

Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je u utorak u Skoplju građane Makedonije da glasaju na referendumu, čiji uspjeh otvara put za početak pregovora sa Unijom i za ulazak u NATO.

"Uspješan referendum će pokazati zrelost vaše zemlje. Vrata EU su za Makedoniju širom otvorena i od vas zavisi da li ćete to iskorisiti ili ne. Na vama je da odlučite o budućnosti vaše zemje", rekao je Han na konfereciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Posebno, kako je istakao, mladi ljudi treba da učestvuju na referendumu, da im se ne bi desilo da bude donesena odluka koja nije uvijek u korist mladih, kao što se desilo u Velikoj Britaniji sa Bregzitom.

"Treba da znate da je svaki glas važan", rekao je Han, koji je prethodno prisustovao sjednici Vlade Makedonije i označio početak procesa skrininiga i priprema za početak pregovora za članstvo u EU u junu 2019.

Vlada je na toj sjednici donijela odluku kojom započinje skrining proces za pripremu početka pristupnih pregovora sa EU, te za glavnog pregovarača imenovala vicepremijera za evropska pitanja Bujara Osmanija, a za tehničkog pregovarača savjetnika makedonskog premijera Bojana Maričića.

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je da počinje konsultacije za sazivanje novog liderskog sastanka za prevazilaženje razlika oko pripreme referenduma.

"Svi treba da ostanemo posvećeni ovom trenutku, da pomognemo ovaj proces, kao što je ukazao evrokomesar, za dobrobit građana Makedonije, ali i naših partnera u EU", rekao je on.

Zaev je dodao da će najverovatnije za srijedu uveče sazvati liderski sastanak da bi bili ubrzani procesi oko pripreme referenduma, koji je, prema ranijim najavama, planiran za kraj septembra ili početak oktobra.

Evropski komesar je nakon susreta sa Zaevim ponovio stav EU da je dogovor sa Grčkom, kojim se rješava dugogodišnji spor oko imena Makedonije, "doprinos prosperitetu, miru i stabilnosti, ne samo u Makedoniji, već u cijelom regionu".

Han će se u utorak sastati i sa liderom naveće opzicioone partije VMRO DPMNE Hristijanom Mickoskim i predsednikom Skupštine Makedonije Talatom Džaferijem, nakon čega će otputovati za Tiranu.

VMRO DPMNE se protivi dogovoru sa Grčkom, kojim se predviđa promjena imena države u Sjeverna Makedonija i još nije odlučila da li će podržati referendum, koji bi bez ućešća najveće opzicione partije mogao propasti zbog visokog cenzusa.

XS
SM
MD
LG