Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demokrate traže da Trump otkaže susret sa Putinom


Chuck Schumer, lider demokratske manjine u Senatu

Lider demokrata u Senatu SAD-a Chuck Schumer pozvao je u petak predsjednika Donalda Trumpa da otkaže sastanak s predsjednikom Rusije zakazan za ponedjeljak u Helsinkiju nakon novih optužnica protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog hakiranja e-mailova demokrata tokom američkih izbora 2016.

Schumer je rekao da su te optužnice "dokaz onoga što izgleda razumiju svi osim predsjednika, da je predsjednik (Rusije Vladimir) Putin protivnik koji se miješao u američke izbore da bi pomogao Trumpu da pobijedi".

On je rekao da bi Trump trebalo da otkaže sastanak s Putinom dok Rusija ne preduzme korake koji dokazuju da se u budućnosti neće miješati u izbore.

Prema navodima optužnice, 12 ruskih obavještajaca iz GRU-a, vojne obavještajne službe, ukralo je podatke 500.000 američkih glasača.

Američke obavještajne agencije navode da je rusko miješanje za cilj imalo pomoć Trumpovoj kampanji i nanošenje štete njegovoj rivalki Hillary Clinton.

Kremlj se, u međuvremenu, oglasio ponovnim negiranjem da su se miješali u američke predsjedničke izbore.

Putinov savjetnik za spoljne poslove Juri Ušakov ponovio je da se "ruska država nikada nije miješala i da nema namjeru miješanja u američke predsjedničke izbore".

Ušakov je samo nekoliko sati prije objave optužnica u SAD protiv 12 ruskih vojnih oficira rekao da "nema objektivnih razloga" za akteulne tenzije na relaciji Moskva-Vašington i da dvije zemlje treba da ujedine napore u globalnom izazovu borbe protiv terorizma.

Samo nekoliko sati prije objave američkog Ministarstva pravde, sam Donald Trump je ponovio svoje prigovore da ruska istraga specijalnog zastupnika Roberta Muellera komplikuje njegove napore u pokušaju uspostavljanja boljih odnosa sa Rusijom.

Trump i Putin se sastaju u ponedjeljak u prijestonici Finske, Helsinkiju. Na pres-konferenciji sa britanskom premijerkom Theresom May u Londonu danas, on je rekao da od susreta sa Putinom ima "velika očekivanja".

"Mi imamo jedna politički problem gdje, kao što znate, u Sjedinjenim Državama imamo tu glupost koja traje. Čista glupost", rekao je Trump o Muellerovoj istrazi, koja je prije ovih 12 optužnica prethodno proizvela 20 i nekoliko priznanja krivice.

XS
SM
MD
LG